xcounter
#

ЗСУ перевірили ракети "Вільха", РЕБ "повоювали" проти українських ЗРК, а у США створюють літаючі тарілки для військових: події тижня від Defense Express

3520
Канадський винищувач CF-18 Hornet із наряду сил "повітряної поліції" НАТО в Румунії, фото з відкритих джерел
Канадський винищувач CF-18 Hornet із наряду сил "повітряної поліції" НАТО в Румунії, фото з відкритих джерел

ЗСУ провели вогневу перевірку наявних ракет "Вільха"; стартап Zeva Aero пропонує американським військовим електричні літаючі тарілки; перспективні засоби РЕБ "повоювали" проти українських ЗРК – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Канада розглядає варіанти воєнної допомоги Україні

Уряд Канади опрацьовує два варіанти надання воєнної допомоги Україні на тлі нарощення воєнної загрози від РФ на східних кордонах нашої держави.

Читайте також: Гусєв офіційно підтвердив завершення робіт з імпортозаміщення першого Ан-178-100Р
військові Канади
Військовослужбовці збройних сил Канади, що у червні 2020 року прибули до України для участі в місії UNIFIER, фото з відкритих джерел

Перший, "жорсткий" варіант – Канада або надсилає в Чорне море один із своїх бойових кораблів, або ж перебазовує на територію України свої винищувачі CF-18, задіяні для місії "повітряної поліції" НАТО в Румунії.

Другий, "м’якший" варіант – Канада надсилає в Україну декілька сотень своїх солдат під виглядом посилення своєї тренувальної місії UNIFIER для ЗСУ. Про це пише видання The Globe and Mail. Деталі розповідає Defense Express.

ЗСУ провели вогневу перевірку наявних ракет "Вільха"

В мережі YouTube було оприлюднено відео з пусками ракет на військовому полігоні, схожими на виріб Р624 "Вільха" від ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром").

Назва відеоролику від 19 листопада 2021 року: "На полігоні ЗСУ провели перевірку боєготовності "Вільхи", що начебто має свідчити про тестування Збройними силами реактивних снарядів, котрі були поставлені в рамках ДОЗ минулих років.

Офіційні джерела про подібні випробування не повідомляли і оприлюднене відео не коментували.

Нагадаємо, виріб Р624 "Вільха" з дальністю до 70 км було прийнято на озброєння у 2018 році. Ці ракети серійно виготовляються та постачаються до ЗСУ з 2019 року.

Літаюча тарілка для військових

Американський стартап Zeva Aero побудував прототип одномісного літального апарату, що виглядає як літаюча тарілка. Вже розпочато випробування. У розробників є сподівання, що їхній проєкт, серед іншого, зацікавить і військових.

Zeva літаюча тарілка
Zeva сподівається, що її компактні машини можуть знадобитися і військовим

Як повідомляє видання New Atlas одномісне аеротаксі Zero від стартапу Zeva Aero - це тейлсітер. Тобто він може вертикально злітати, потім переходити у горизонтальний політ і сідати на хвіст. Тейлсітери невибагливі до злітних майданчиків та відрізняються гарними льотними характеристиками. Більше про цю розробку розповідаємо в нашому матеріалі.

Перспективні засоби РЕБ "повоювали" проти українських ЗРК

Розрахунки зенітних ракетних комплексів ЗС України вчаться воювати в умовах, коли повітряні цілі прикриті "захисною парасолькою" систем радіоелектронної боротьби.

РЕЗ
Контейнерна система РЕЗ"Омут", що розроблена для встановлення на бойові літаки, на виставці "Зброя та безпека"

Така можливість була реалізована завдяки спільній ініціативі керівництва Повітряних Сил України, зенітних ракетних військ та компанії "Радіонікс", яка є вітчизняним розробником та виробником комплексів радіоелектронного захисту (РЕЗ) для авіаційної техніки під назвою "Омут" у різних версіях. Більше знає Defense Express.

У США обговорюють швидку поставку зброї в Україну

Новий пакет військової допомоги Україні з додатковою зброєю розглядає адміністрація президента США Джо Байдена на тлі побоювання щодо можливого вторгнення Росії.

Пуск ПЗРК Stinger
Пуск ПЗРК Stinger

Додаткова допомога США має включати відправку до України американських військових радників так додаткове озброєння. Деталі саме зараз обговорюються в американській адміністрації на тлі інформації про загрозу вторгення Росії в Україну. Про це йдеться у матеріалі CNN US considering sending extra weaponry to Ukraine as fears mount over potential Russian invasion

У новий "збройовий" пакет можуть увійти нові протитанкові ракети Javelin, системи протиповітряної оборони Stinger, міномети. Більше деталей – в нашому матеріалі.

Гарних вихідних!

Читайте також: У 2022 році "Мотор Січ" має відвантажити замовнику 10 санітарних гелікоптерів 2МСБ-1 (відео)