xcounter
#

Стартап Zeva Aero пропонує американським військовим електричні літаючі тарілки

Zeva сподівається, що її компактні машини можуть знадобитися і військовим
Zeva сподівається, що її компактні машини можуть знадобитися і військовим
14771

​Американський стартап Zeva Aero побудував прототип одномісного літального апарату, що виглядає як літаюча тарілка​. Вже розпочато випробування. У розробників є сподівання, що їхній проєкт, серед іншого, зацікавить і військових.

Як повідомляє видання New Atlas одномісне аеротаксі Zero від стартапу Zeva Aero - це тейлсітер. Тобто він може вертикально злітати, потім переходити у горизонтальний політ і сідати на хвіст. Тейлсітери невибагливі до злітних майданчиків та відрізняються гарними льотними характеристиками.

Zeva
Прототип одномісного літака - літаючої тарілки eVTOL від Zeva

Тейлсітер Zero виглядає як диск діаметром 2,4 метри і масою 317 кілограм. Виконана "літаюча тарілка" із вуглецевого волокна. У неї по два електричні гвинти спереду і ззаду, розміщені співвісно. Перший прототип Zero отримав батареї потужністю близько 20 кіловат-годин, а у серійного зразка їх ємність буде трохи більше - 25 кіловат-годин. При серійному виготовленні команда прогнозує ціну близько $250 тис за одиницю.

Читайте також: Реактивний Ікар: як британець зробив і літає в унікальному костюмі (фото та відео)
Zeva Aero
Загальний вигляд розробки Zeva Aero

За концепцією розробників, у стартовому положенні "тарілка" стоїть на хвості, і забратися в неї можна через люк ззаду. Потім апарат злітає вертикально і через 20 секунд переходить у горизональний літаковий режим.

Розміщення пілота у літаючій тарілці

Zero зможе пролітати до 80 кілометрів та розвивати швидкість до 257 кілометрів на годину. Американський стартап вже провів льотні випробування цієї моделі аеротаксі, зменшеної у вісім разів.

Глава Zeva Aero Стівен Тіббітс розповів, що повномасштабний прототип Zero вже готовий і проходить польотами зі страховими тросами. Через три-чотири тижні розробники почнуть тестувати аеротаксі у режимі дистанційного контролю, а протягом трьох-шесті місяців перейдуть до пілотованих польотів. Вони сподіваються, що тейлсітер знайде застосування не тільки як аеротаксі, а ним зацікавляться військові та служби екстреного реагування.

Читайте також: "Повітряний болід": українське АТ "ФЕД" разом зі швейцарськими компаніями розробляють e-VTOL літак