xcounter
#

"Повітряний болід": українське АТ "ФЕД" разом зі швейцарськими компаніями розробляють e-VTOL літак

5121
"Повітряний болід" від українського підприємства ФЕД
"Повітряний болід" від українського підприємства ФЕД

Вже в 2025 році планується випустити 50 літаків, розроблених спільно українськими та швейцарськими компаніями

Українська компанія АТ "ФЕД" спільно зі швейцарськими Sauber Engineering AG та SIRIUS AVIATION AG розробляє електролітак вертикального злету і посадки (e-VTOL), який не потребує дорогої та складної інфраструктури (аеродромів) та здатен пролетіти до 800 км на одному заряді.

Літак e-VTOL АТ
Концепція електролітака від українських та швейцарських компаній

Інтегратором проекту з української сторони виступає компанія АТ "ФЕД", в проекті також беруть участь компанії "Мотор Січ" і ДП "Антонов". Українські компанії виробляють НДДКР, двигуни і деякі компоненти.

Читайте також: Завдяки контрактам з Туреччиною "ФЕД" планує за три роки вдвічі збільшити кількість своїх працівників

Водночас виробництво фюзеляжів, інтегрування компонентів в великі вузли планується розмістити в найбільшому італійському промисловому консорціумі Leonardo S.p.A. Остаточне складання і випробування літака Sirius Jet відбуватимуться в Швейцарії. Дизайном інтер'єру вже займається BMW.

Sirius Jer літак e-VTOL
29-30 вересня в Харкові пройшла зустріч представників компаній SIRIUS AVIATION AG, Sauber Engineering AG, FED, «Мотор Січ», посла Італії який представляв інтереси промислового гіганта Leonardo S.p.A., на якій обговорили хід виконання проекту.

У АТ "ФЕД" відзначають, що унікальність їх літального апарату, який отримав назву Sirius Jet, – у поєднанні переваг гелікоптера і літака.

За типом повітряних суден це конвертоплан, але на відміну від подібних літальних апаратів, двигуни розміщені в крилі унікальної конструкції. Конструктори компанії заявляють, що конвертоплан буде літати швидкістю в 310 км/год, перевозити до 5 пасажирів або до 500 кг вантажів.

Sirius Jet
Максимальна швидкість, з якою може літати Sirius Jet, становить 500 км/год

Літак представлений у двох версіях – на літій-іонних акумуляторах, які забезпечать радіус польоту у 240 км і водневих паливних елементах, що збільшують радіус дії до 800 км і швидкість до 500 км/год.

Sirius Jet буде оснащений 24 електропривідними канальними вентиляторами, які забезпечать високу тягову ефективність, має унікальний аеродинамічний профіль та трисекційне крило, герметичну кабіну, просторий салон і велике лобове скло, що дозволяє пілоту і пасажирам мати широкий огляд. Корпус буде виконаний зі спеціальних композитних матеріалів.

Sirius Jet АТ
Sirius Jet у медичному виконанні

Sirius Jet здатний доставити пасажирів з комфортом незалежно від наявності аеропортів. Він розрахований на 5 місць і передбачає чотири сценарії використання: повітряне таксі; аеромедична евакуація (medevac); перевезення вантажів до 500 кг; персональний повітряний літальний апарат (бізнес джет).

Sirius Jet
Sirius Jet у варіанті для перевезення вантажів

"Українські інженери розробили унікальний літальний апарат. Ми довели його до досконалості, і тепер це – справжній болід Формули-1, тільки в повітрі! Ми приїхали, щоб ще більше розширити співпрацю з АТ "ФЕД", і в черговий раз вражені її передовими технологіями та високотехнологічним виробництвом", –зазначив головний операційний директор Sauber Engineering Хансен Крістоф Мануель.

Наразі було проведено низку випробувань моделі літака в аеродинамічній трубі компаній "Антонов" і Sauber Engineering AG. Були підтверджені технічні характеристики його унікального аеродинамічного профілю, законцовок крила, які забезпечують низький лобовий опір і високошвидкісний політ.

Sirius Jet e-VTOL літак АТ
Під час зустрічі зі швейцарськими колегами. На столі можна побачити мініатюрний макет нового e-VTOL літака

Наразі літак-демонстратор перебуває у провадженні, почалося тестування окремих систем літака і пройшли успішні випробування двигунів. Перший політ намічений на 2-3 квартал 2022 року, комерційна експлуатація намічена на 2025 рік. Компанія SIRIUS AVIATION AG планує випустити 50 літаків у 2025 році. Орієнтовна вартість літака - 3,6 млн швейцарських франків (близько 4 млн доларів).

Читайте також: Голова правління ФЕД: В Україні виготовили перший у світі український іонно-плазмовий двигун (відео)