xcounter
#

Голова правління ФЕД: В Україні виготовили перший у світі український іонно-плазмовий двигун (відео)

4223
Іонно-плазмові двигуни здебільше є відомими прихильникам наукової фантастики
Іонно-плазмові двигуни здебільше є відомими прихильникам наукової фантастики

Наприкінці минулого року були проведені його випробування

Голова правління АТ ФЕД (та президент асоціації "Укравіапром") Віктор Попов повідомив в інтерв'ю каналу "Суспільне Харків" про створення інноваційного іонно-плазмового двигуна.

За його словами, над цією спільною розробкою (АТ ФЕД та Харківського авіаційного інституту) працювали близько двох років.

Читайте також: Борги по зарплаті на ХДАВП зросли до 239 млн гривень

"Мені дуже приємно сказати, що буквально наприкінці (2020) року ми провели випробовування. Я б сказав, що ми виготовили перший у світі український іонно-плазмовий двигун", - зазначив Віктор Попов.

Вітчизняною розробкою вже зацікавилась низка країн.

Один з варіантів роботи іонно-плазмового двигуна

"На двигуни від Німеччини, від Китаю, від Індії ... вже отримали (пропозиції)", - розповів Голова правління FED.

"І ось, буквально, знову ж сьогодні (15 січня ц.р.), я отримав від в'єтнамської сторони замовлення на 100 іонно-плазмових двигунів. Це велика справа. Майбутнє людства в космосі, тому потрібно туди йти", - наголосив Віктор Попов.

Крім цього, він повідомив, що ФЕД та ХАІ розробили та виготовили нову систему охолодження космічних супутників.

"П'ять років займались створенням нової системи охолодження супутників, в тому числі й для міжпланетних перельотів за замовленням Міжнародної космічної агенції. Протягом цього тривалого часу ми відпрацювали не тільки конструкцію, а й технології, та вже здійснили комплектування двох супутників Європейської космічної агенції за замовленням американської компанії", - повідомив президент асоціації "Укравіапром".

ФЕД
АТ ФЕД одне з найбільш високотехнологічних підприємств України

Наразі ці супутники вже знаходяться "на монтажному комплексі стартового майданчика" й очікують запуску (у лютому цього року).

У виробництві цих систем залучена значна кількість підприємств як з України, так і з Західної Європи (приблизно 50 на 50 від вартості робіт).

ФЕД
Агрегати розроблені та виготовлені АТ ФЕД широко використовуються у виробництві космічних апаратів

За словами Віктора Попова, наразі проходить обговорення умов контракту на 34 супутники з українською системою охолодження. Крім того, вітчизняною розробкою зацікавились партнери з Туреччини та Китаю.

Читайте також: ​Голова Верховної Ради відвідав на Харківщині підприємства, що працюють на оборону України