xcounter
#

У 2022 році "Мотор Січ" має відвантажити замовнику 10 санітарних гелікоптерів 2МСБ-1 (відео)

8251
Санітарний гелікоптер 2МСБ-1 від АТ "Мотор Січ"
Санітарний гелікоптер 2МСБ-1 від АТ "Мотор Січ"

Президент компанії В’ячеслав Богуслаєв підтвердив замовлення на 25 таких машин й розповів про плани з подальшого розвитку виробництва українських гелікоптерів

В рамках проведення форуму "Велике будівництво: авіація та туризм", який проходив 25 листопада цього року в аеропорту "Бориспіль", АТ "Мотор Січ" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") представила окремі зразки своєї продукції.

Зокрема, очільник приватної компанії В’ячеслав Богуслаєв показав журналістам Ukrinform TV нову санітарну версію гелікоптера 2МСБ-1, композитні лопаті для різних моделей гелікоптерів та військову машину - 8МСБ-В.

Читайте також: "Мотор Січ" говорить, що може за 1,5-2 роки почати серійне виробництво повністю українських МСБ-2 та МСБ-8

"Ось цей гелікоптер має замовлення на 25 одиниць. Наступного року ми маємо 10 машин здати", - зазначив В’ячеслав Богуслаєв, демонструючи 2МСБ-1, додавши, що підприємство випускає й військову версію ("легкий ударний гелікоптер"), яка експлуатуються військовими й закуплена та поставлена у кількості близько 20 машин.

2МСБ-1
В'ячеслав Богуслаєв зазначив, що санітарний 2МСБ-1 має комплект європейського обладнання для супроводу хворого в будь-якому стані

Він розповів, що переважна більшість компонентів цього гелікоптера виготовляється в Україні. Що цікаво, окрім традиційних модулів, як то двигуни чи редуктори, 2МСБ-1 також оснащений вітчизняною цифровою авіонікою й має так звану "скляну кабіну".

2МСБ-1
Українська "скляна кабіна" на санітарному 2МСБ-1

"Ось "скляна кабіна", найсучасніша. Це все придумано та зроблено в Україні, українськими конструкторами та вже сертифіковано", - повідомив Президент АТ "Мотор Січ".

Мотор Січ
"Мотор Січ" з серійного заводу з виготовлення авіадвигунів поступово перетворюється на виробника гелікоптерів

Очільник підприємства зауважив, що наразі "Мотор Січ" має замовлення на нові машини й планує надалі розширити свої можливості з виробництва.

Мотор Січ
На підприємстві є власне конструкторське бюро, яке розробляє вертолітну техніку

"Ми лінію побудували на 60 гелікоптерів на рік, але поки робимо 20. Будуть замовлення – робитимемо 60. Зараз відкриваємо цех із виробництва фюзеляжів. А наступний етап у нас, це буде пасажирський гелікоптер. Абсолютно композитний, з європейських матеріалів, на 8 осіб. Перспективи є. Попит є", - наголосив В’ячеслав Богуслаєв.

Цех "Мотор Січ" з різними моделями гелікоптерів

Варто зауважити, що наразі й досі невідомо, хто замовив санітарні 2МСБ-1, про які говорив Президент "Мотор Січ". Адже, попри інтерес до цієї машини, представники МВС, ДСНС та міністерства охорони здоров’я, під час ознайомлення з нею на початку листопада цього року, повідомили лише про "розгляд можливості долучення цього модернізованого гелікоптера до експериментального проекту аеромедичної евакуації", з можливим терміном початку експлуатації у 2022 році.

2МСБ-1
Міністр МВС Денис Монастирський оглядає модернізований 2МСБ-1 / Фото: МВС України

Також наразі не зовсім зрозуміла й ситуація з майбутнім виробництвом нових фюзеляжів для 2МСБ та 8МСБ. За попередньою інформацією, виготовлянням перших дослідних зразків українських фюзеляжів (за документацією "Мотор Січ") займуться на ХДАВП. Однак, де планують відкрити лінію з серійного виробництва – поки невідомо.

Своєю чергою, постачання нових гелікоптерів, зокрема 8МСБ-В (схоже, що це буде нова назва модернізованого Мі-8МСБ-В) для Збройних сил України продовжується. Так, днями стало відомо, що 10-та морська авіаційна бригада ВМСУ отримала ще два Мі-8МСБ-В й "найближчим часом отримає ще певну кількість гелікоптерів різних модифікацій".

Читайте також: "Мотор Січ" отримало замовлення на комплектуючі для 30 двигунів AI-450T