xcounter
#

МВС та МОЗ зацікавились модернізованим на "Мотор Січ" санітарно-евакуаційним гелікоптером (відео)

2715
Новий санітарний гелікоптер Мі-2-МСБ-1 від "Мотор Січ" / Фото: Телеканал TV5
Новий санітарний гелікоптер Мі-2-МСБ-1 від "Мотор Січ" / Фото: Телеканал TV5

Днями адаптований для медиків санітарний Мі-2-МСБ-1 оглянули міністр МВС та експерти МОЗ України

У вівторок, 2 листопада цього року, у рамках робочого візиту до Запоріжжя, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський відвідав АТ "Мотор-Січ", де ознайомився з потенціалом заводу у виробництві гелікоптерів для амбіційного проєкту створення Єдиного аеромедичного простору.

Відповідну інформацію оприлюднила прес-служба МВС України, додавши, що наразі аеромедична евакуація працює лише в західному регіоні з базою у Львові та в Київському регіоні з базою гелікоптерів у Києві.

Читайте також: "Авіакон" передав ЗСУ партію модернізованих Мі-24ПУ1 з новими лопатями від "Мотор Січ"

Окрім делегації силових структур (МВС, ДСНС та НГУ), "Мотор Січ" також відвідали й представники міністерства охорони здоров’я, котрі долучені до виконання цього проекту.

Мі-2-МСБ-1
Медична модернізація Мі-2-МСБ-1 від "Мотор Січ" зацікавила МВС та МОЗ України / Фото: МВС України

В МВС відзначили, що для масштабування Єдиного аеромедичного простору на всю територію України, потрібно додатково придбати гелікоптери. Саме тому МВС вивчає можливості та пропозиції заводу "Мотор-Січ" щодо виробництва в Україні гелікоптерів Мі-2 МСБ-1 та їх використання разом із французькими Airbus H-145 Нацполіції.

МВС гелікоптер
За планом майданчики для санітарно-евакуаційних гелікоптерів будуть розміщені в кожній області України

"На сьогодні проєкт уже довів свою дієвість, важливість та необхідність. Лише у жовтні в Львівському регіоні здійснено 23 рятувальні місії. Це ті випадки, коли швидкість відіграла вирішальну роль у складній ситуації і врятувала життя людей", – наголосив Денис Монастирський.

Мі-2-МСБ-1
Міністр МВС Денис Монастирський оглядає модернізований Мі-2-МСБ-1 / Фото: МВС України

Нагадаємо, що перша публічна презентація санітарного Мі-2-МСБ-1 від "Мотор Січ", відбулася власне лише 22 жовтня цього року, в рамках започаткування експериментальної програми аеромедичної евакуації людей у критичному стані у Запоріжжі (разом з відкриттям майданчику для гелікоптерів неподалік від місцевої обласної лікарні) на основі державно-приватного партнерства.

Мі-2-МСБ-1
Новий санітарний гелікоптер Мі-2-МСБ-1 від "Мотор Січ" під час презентації 22 жовтня 2021 року/ Фото: Телеканал TV5

Саме цю машину уважно вивчали як представники МВС, так і спеціалісти – медики. Зокрема, запрошена на огляд державний експерт Директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ України Тетяна Потупалова одразу перевірила всі медичні системи нової машини.

Мі-2-МСБ-1
Експерти МОЗ одразу вирішили перевірити можливості надання невідкладної допомоги та оснащення гелікоптера

"Ми розглядаємо можливість долучення цього модернізованого гелікоптера до експериментального проекту аеромедичної евакуації, який започаткований в Україні з 2021 року. У 2022 році, якщо буде досягнуто принципових домовленностей між виробником та Міністерствами (МОЗ та МВС), ми долучимо цей продукт компанії "Мотор Січ" до проекту", - зазначила Тетяна Потупалова.

Мі-2-МСБ-1
Представників МВС та МОЗ ознайомили з процесом евакуації на модернізованій машині / Фото: МВС України

Що цікаво, в презентації МВС України з розбудови Єдиного аеромедичного простору, вже вказані плани з закупівлі гелікоптерів Мі-2МСБ, "які будуть придбані у 2021-2022 роках".

мвс гелікоптер
В презентації МВС України є плани з закупівлі гелікоптерів "Мотор Січ", однак наразі вони ще незатверджені

За попередньо анонсованими МВС планами, українські санітарні гелікоптери будуть працювати спільно з французькими Airbus Helicopters H-145. За угодою з іноземним виробником, МВС України отримає всі 10 замовлених машин в цьому році.

H-145
Сьомий та восьмий Airbus Helicopters H-145 Нацполіції у Львівському аеропорті 3 листопада 2021 року / Фото: Oleksiy Trenin

Варто відзначити, що постачання йде за графіком й днями сьома та восьма машини для Національної поліції України були помічені у Львові. Водночас зрозуміло, що навіть залучення всіх H-145 та їх використання лише в новому проекті буде недостатнім для запланованого МВС створення 25 регіональних центрів аеромедичної евакуації та роботи бригад та гелікоптерах в режимі 24/7.

Читайте також: "Мотор Січ" починає виготовлення власних фюзеляжів для гелікоптерів МСБ-8