xcounter
#

"Мотор Січ" планує поставити медичним закладам України 25 санітарних гелікоптерів (відео)

3678
Новий санітарний гелікоптер Мі-2-МСБ-1 від "Мотор Січ" / Фото: Телеканал TV5
Новий санітарний гелікоптер Мі-2-МСБ-1 від "Мотор Січ" / Фото: Телеканал TV5

Одна з таких спецмашин - евакуаційно-санітарний Мі-2-МСБ-1, була представлена в Запоріжжі

Презентація, що відбулася 22 жовтня 2021 року, була комплексною – в рамках реконструкції Запорізької обласної клінічної лікарні був побудований майданчик для гелікоптерів. Водночас АТ "Мотор Січ" представило й санітарний Мі-2-МСБ-1, який, за планом, забезпечуватиме швидке перевезення важкохворих пацієнтів зі всієї області.

Як можна побачити з відеосюжету місцевого телеканалу TV5, нова машина досить далеко відійшла від свого радянського попередника. За словами Президента АТ "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва, оновлений Мі-2 на 85% складається з українських комплектуючих та має на 40% композитний фюзеляж.

Читайте також: Кабмін вручив Мінекономіки захист інтересів держави у справі "Мотор Січі"

"10 років тому я розповідав, що колись буде створено наш гелікоптер і ось перед нами стоїть гелікоптер, який на 85% складається з українських деталей, вузлів. Ми за цей час освоїли двигуни, редуктор, лопаті композитні, на 40% композитний фюзеляж. На відміну від "Єврокоптеру" (ймовірно, мова йде про аналогічні за класом машини виробництва Airbus Helicopters), який літає на 340 - 400 км, цей гелікоптер летить на 1000 км з однією заправкою", - зазначив В'ячеслав Богуслаєв.

Мотор Січ
Санітарний Мі-2-МСБ-1 на новому майданчику Запорізької обласної клінічної лікарні / Фото: Телеканал TV5

Санітарний Мі-2-МСБ-1 пристосований до цілодобової роботи завдяки "нічній кабіні" та має новітню авіоніку. Крім того, всередині є все необхідне медичне обладнання: апарат штучної вентиляції легень, вакуумний аспіратор та дефібрилятор.

Мотор Січ
Ось так з санітарного гелікоптера збираються переносити хворих / Фото: Телеканал TV5

"У цьому гелікоптері померти не вийде. Тут є все. Два пілоти й медичні працівники (гелікоптер має можливість перевезення 5 осіб та 500 кг додаткового вантажу). Машина долітає за 10 хвилин - це з урахуванням запуску, підготовкою команди та часом долетіти", - розповів на презентації пілот Олександр Чесак.

Мотор Січ
Машина має нову авіоніку - так звану "скляну кабіну" / Фото: Телеканал TV5

Зазначається, що одна така машина вже працює в Закарпатській області. Тобто це має бути вже другий гелікоптер від "Мотор Січ", створений за цим проектом.

Мотор Січ
Санітарний гелікоптер оснащений сучасним медичним обладнанням / Фото: Телеканал TV5

"Сьогодні Президент поставив перед нами завдання, щоб ми створили гелікоптер для медицини", - повідомив В'ячеслав Богуслаєв і додав, що завод начебто отримав замовлення на 25 таких машин.

Мотор Січ
Санітарна версія Мі-2-МСБ-1 від "Мотор Січ"

Водночас глава місцевої ОДА Олександр Старух повідомив, що наразі мова йде лише про регіональне застосування таких машин, а реалізація та фінансування на рівні Держави поки лише опрацьовується.

Мотор Січ
В оновленому гелікоптері 85% українських складових та велика кількість композитних матеріалів

"Даний старт життю санавіації в Україні з використанням українських гелікоптерів. Вся технічна сторона виконана. Буде регіональна програма, іде підготовка і пропозиції для реалізації державної програми", - зазначив Олександр Старух.

Читайте також: "Мотор Січ" отримала від "Антонова" другий великий контракт на збільшення ресурсу двигунів