xcounter
#

Знищить цілі на землі та в морі: Китай невдовзі озброїться новим розвідувально-ударним безпілотником WJ-700

2039
Китайський безпілотник під час першого польоту
Китайський безпілотник під час першого польоту

Перший політ безпілотника відбувся за два роки після презентації прототипу на виставці Airshow China 2018

Китайська компанія Haiying General Aviation Equipment (Hiwing) – "дочка" державної оборонної компанії China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) – 11 січня офіційно представила безпілотний літальний апарат WJ-700, тепер відомий як Lieying (Falcon).

У той же день відбувся і перший політ безпілотника. Як кажуть розробники, цей БПЛА – "висотний високошвидкісний комплексний безпілотник для спостереження та завдання ударів". Простіше – розвідувально-ударний БПЛА.

Читайте також: Ударний ефект Bayraktar TB2: після війни у Нагірному Карабаху Велика Британія шукає такі безпілотники для власної армії

При цьому дрон зможе завдавати високоточних ударів як по наземних, так і морських цілях. Китайські військові експерти кажуть, що цей дрон – "рідкісний тип у світі".

За їх словами, у порівнянні з іншими популярними дронами, особливістю цього БПЛА є його великі розміри, завдяки чому він зможе нести таке озброєння, як, наприклад, протирадіолокаційні ракети CM-102, ракети "повітря-поверхня" C701 і протикорабельна C705KD, і зможе атакувати за межами зони прикриття ворожої зенітної артилерії.

безпілотник WJ-700
На виставці у 2018 році безпілотник WJ-700 презентувався разом з протирадіолокаційною ракетою CM-102

Місце проведення випробувань не розкривається, однак розробники кажуть, що будуть і надалі проводити випробування перед тим, як БПЛА буде готовий потрапити на озброєння НОАК.

Як кажуть в ЗМІ, випробування "підтвердили правильність системи БПЛА, забезпечивши основу для майбутнього виробництва моделі".

безпілотник WJ-700
Безпілотник WJ-700

Тепер дещо про відомі ТТХ. Вони такі: максимальна злітна маса БПЛА WJ-700 – 3,5 тонни, час перебування у повітрі – до 20 годин. Китайський дрон оснащений турбореактивним двигуном і може літати на висоті до 12 000 м. При цьому заявлена максимальна швидкість – 700 км/год.

Хоча безпілотник щойно здійснив свій перший політ, у Китаї впевнені в експортному потенціалі безпілотника. "Чудова якість та відносно дешева ціна китайських дронів робить їх дуже популярними", – кажуть місцеві військові експерти.

Як раніше розповідав Defense Express, в індійській пресі лунають стурбовані коментарі з приводу інформації, що Пакистан уклав угоду з КНР на закупівлю значної кількості сучасних ударних безпілотних комплексів.

БпАК Wing-Loong IІ
БпАК Wing-Loong IІ на збройовій виставці у Парижі

Так, Пакистан купляє півсотню китайських ударних безпілотників Wing Loon ІІ. Інформація про це є в китайських та пакистанських ЗМІ. Водночас поки немає чітких даних, чи йдеться про 50 комплексів, чи власне, це стосується кількості саме безпілотних апаратів.

Читайте також: Попри успішні тести, Boeing переносить перший політ безпілотника Loyal Wingman на 2021 рік (відео)
ТЕГИ БПЛА