xcounter
#

З’явилося відео, як наші військові стріляли з "Урагану" по острову Зміїний у травні 2022 року

2448
Фото ілюстративне, джерело — АрміяInform
Фото ілюстративне, джерело — АрміяInform

Як реактивна артилерія відігравала важливу роль у звільненні острова від російського окупаційного війська

Видання "Думська" оприлюднила цікавий матеріал, в якому поспілкувалося з українським військовим Іваном Іжицьким, командиром реактивно-артилерійської батареї, який зараз служить в одному з підрозділів ВМС ЗСУ, який розповів деталі про низку подій на полі бою ще у 2022 році — зокрема, як морські піхотинці відкрили рахунок ураженим ракетними системами залпового вогню російським кораблям, а також про одну зі спецоперацій у рамках звільнення острова Зміїний.

"Мій майор Дунай каже: "Маєш авантюрку, ти ж з "Урагану" працював. Я сказав, що якщо ще десяток орків помре, то я, звісно, за", — розповідає Іван виданню "Думська" про цю спецоперацію. Зрештою, на початку травня 2022 року, 4 числа, військові завантажили свою РСЗВ БМ-27 "Ураган" на баржу і, знайшовши непримітне місце, почали пристрілюватися по Зміїному.

Читайте також: П'ять місяців на побудову нового війська з ультимативним ухилом на дрони: що пропонує Залужний

Як пригадує війсковий, загальна задумка спецоперації полягала в тому, щоб перевірити, а чи можна буде взагалі таким способом уразити досить невеликий острів. Як виявилося — дійсно можна, хоч і навестися було доволі непросто, бо баржу не сильно, але все ж таки хитало. За словами військового, результати виявилися наступними — з 16 снарядів по острову прилетіли 11.

Ця подія фактично надала поштовх до проведення інших атак по Зміїному за допомогою артилерійських систем. "Можна сказати, ми відкрили сезон", — відзначає Іван. Наприклад, тут можна згадати, як ЗСУ могли перетворити САУ CAESEAR на "плавучу батарею", щоб обстрілювати окупантів на Зміїному, тоді відзначалося, що встановлені на баржі САУ змогли відтягнути аж на 10 км від берега.

САУ CAESAR в строю ЗСУ
САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також варто згадати, що у звільнені Зміїного брала участь й вітчизняна розробка, самохідна артилерійська установка 2С22 "Богдана", яка працювала за коригуванням турецького розвідувально-ударного безпілотника Bayraktar TB2. Нагадаємо, у грудні 2023 року стало відомо, що ЗСУ мають у строю 30 одиниць САУ "Богдана".

Загалом звільнення острова Зміїний стало чудовим прикладом, як ЗСУ вміють адаптуватися та використовувати нестандартні рішення. Зрештою, у результаті ефективних дій наші військові вигнали російське окупаційне військо з острова, встановивши на ньому український прапор.

Читайте також: Що це за БПЛА Lord, Ruta та Hornet від Destinus, які нібито постачаються Україні