xcounter
#

Завершений доковий ремонт буксира "Яни Капу" ВМСУ (фото)

3111
Відремонтований буксир "Яни Капу" / Фото: "Херсонський Бандера"
Відремонтований буксир "Яни Капу" / Фото: "Херсонський Бандера"

Судно повністю відновили після таранів та розкрадання силовиками РФ

Ремонтні роботи з відновлення буксиру здійснювалися на малому приватному підприємстві "Виробничо-Комерційна Фірма "ТОС", яке виграло тендер у семи конкурентів (контракт підписано 30 вересня 2020 року).

Що цікаво, в першому договорі з Міноборони вказується, що термін надання послуг за договором має бути не більш 60 календарних днів, але не пізніше 30 листопада 2020 року (інформація про завершення ремонту була оприлюднена 24 грудня ц.р.). При цьому відлік терміну надання послуг починається з моменту передачі обладнання в ремонт.

Читайте також: МСЗ у 2020 році: значне збільшення обсягів виробництва і банкрутство
Яні Капу
Рейдовий буксир ВМСУ "Яни Капу" / Фото: "Херсонський Бандера" у доці "Виробничо-Комерційної Фірми "ТОС"

Ще одним, досить незвичним явищем, була відсутність в тендері державного підприємства, "Миколаївський суднобудівний завод", яке зазвичай, в останні роки, займалося ремонтом судів та катерів ВМСУ (ймовірно через початок процедури банкрутства). Зате приватні компанії влаштували справжню цінову війну, знизивши остаточну ціну ремонту у два рази - з 10 270 тисяч гривень до 4 989 тис. грн.

Тендер

Варто відзначити, що за укладеним з Міноборони договором, приватники мали виконати досить чималий перелік робіт, як то очищення, дефектування та заміна окремих частин корпусу і палуби, дефектування, ремонт або заміна низки внутрішніх систем та деталей, приведення до працездатного стану різної апаратури буксира, відновлення внутрішніх приміщень тощо.

Яни Капу
Відремонтований буксир "Яни Капу" / Фото: "Херсонський Бандера"

Нагадаємо, під час планового переходу 25 листопада 2018 року корабельна група ВМС України в складі двох МБАК "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдового буксира "Яни Капу" в районі Керченської протоки була атакована прикордонниками та військовими РФ.

ВМСУ
Захоплені РФ в Керчинській протоці МБАКи "Бердянськ" та "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу"

В результаті всі три судна та їх екіпаж (24 моряки ВМСУ) були захоплені. Лише через 10 місяців РФ повернула з полону моряків, а ще через місяць і кораблі. При цьому судна ВМСУ мали значні пошкодження (від тарана та обстрілів), а частина внутрішніх елементів була розбита та розкрадена.

Бердянськ
МБАК P175 "Бердянськ" на ДП МСЗ у 2020 році

Першими на МСЗ було відновлено малі броньовані артилерійські катери P176 "Нікополь" (ремонтні роботи тривали з 28.02.2020 по 27.05.2020) та "Бердянськ" (ремонтні роботи тривали з 10.06.2020 по 22.10.2020).

МБАК
МБАКи "Нікополь" та "Вишгород" на МСЗ у 2020 році

Своєю чергою буксир "Яни Капу" був частково відновлений на території військово-морської бази в Очакові ВМСУ й лише 5 серпня поточного року був оприлюднений тендер щодо остаточного відновлення судна.

Читайте також: За "Нептуном" вже шикується черга іноземних армій: першим імпортером РК-360МЦ стане Індонезія - СЗТФ "Прогрес"