xcounter
#

Державні підприємства з невідомих причин не беруть участі в ремонті буксира "Яни Капу"

876
Захоплені РФ в Керчинській протоці МБАКи "Бердянськ" та "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу"
Захоплені РФ в Керчинській протоці МБАКи "Бердянськ" та "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу"

Строк подання тендерних пропозицій щодо докового ремонту буксира закінчився 7 вересня 2020 року

Попри значну початкову вартість та належність буксира до Збройних сил (що зазвичай було парафією державних підприємств) держпідприємства не подавали заявки на ремонт "Яни Капу".

Згідно з оприлюдненою на майданчику ProZorro інформацією щодо тендеру, який був об'явлений 5 серпня ц.р., в ньому беруть участь вісім приватних підприємств й ні одного державного.

Читайте також: Британці запропонували Україні будувати ракетні катери власного проекту
ProZorro

Наразі очікується рішення замовника з наданих документів, а власне торги мають відбутися 13 жовтня ц.р. Початкова вартість докового ремонту постраждалого від дій російських окупантів буксира складає 10 270 000 гривень.

Буксир
Буксир "Володимир Іванов"

Цікаво, що попри належність до складу ВМСУ та значну вартість ремонту, ДП "Миколаївський суднобудівний завод" не подавало заявки на участь. А ось суднобудівно-судноремонтний завод "Нібулон", який до цього року взагалі не займався ремонтом корабельного складу ВМСУ, схоже дібрав смаку до такої роботи. Навіть проблемний суднобудівний завод "Океан" подав замовлення.

"Сватове"
Лоцманський катер "Альдебаран" та десантний катер "Сватове"

Зрозуміло, що є певна специфіка в ремонті – хтось спеціалізується на ремонті невеликих кораблів, хтось на відновленні більших, але у 2018 році ДП "Миколаївський суднобудівний завод" відновив східний за габаритами буксир "Володимир Іванов" і взагалі, начебто, почав отримувати досить значну кількість замовлень на ремонт корабельного складу ВМСУ.

МСЗ

Зокрема, за 2018 рік МСЗ відремонтував вісім суден та кораблів:

  • Малий броньований артилерійський катер "Бердянськ",
  • Малий броньований артилерійський катер "Аккерман",
  • Великий гідрографічний катер БГК,
  • Гідрографічне судно ГС-82,
  • Лоцманський катер ЛК-115,
  • Лоцманський катер "Михайло Сніцар",
  • Ракетний катер "Прилуки",
  • Буксир "Володимир Іванов".
МСЗ

У 2019 році замовлення було дещо скромніше. На підприємстві займалися ремонтом лише чотирьох кораблів:

  • Буксира завізника якорів М3-318,
  • Лоцманського катеру "Орлик",
  • Середнього десантного корабля "Юрій Олефіренко",
  • Десантного катеру "Сватове".

Крім того, після візиту новобраного Президента України Володимира Зеленського в середині минулого року, керівництвом ДК "Укроборонпром" були виплачені всі борги заводу. Також, були оприлюднені плани щодо довгоочікуваної демілітаризації крейсера "Україна" та можливої добудови багатостраждального проекту "Корвет".

"Укроборонпром"

Однак в реалії про ці розрекламовані проекти, через рік після візиту Президента на завод, нічого більш не чутно. Більш того, у звіті ДК "Укроборонпром" за півріччя цього року, навіть не вказані суми, отримані суднобудівною галуззю Концерну (а про порівняння с досить скромними результатами минулого року навіть мова не йде). Лише написано, що було відремонтовано чотири неназвані одиниці військово-морської техніки.

МБАК
МБАКи "Нікополь" та "Вишгород" на МСЗ

З публічних джерел відомо, що у цьому році ДП "Миколаївський суднобудівний завод" уклав додаткову угоду з Військово-Морськими Силами України про виконання ремонту електромеханічної частини десантного катера "Сватове" та завершив ремонт МБАКив "Нікополь" та "Вишгород".

"Сватове"
Десантний катер "Сватове" на МСЗ

Крім того, на МСЗ у травні ц.р. зайшов для виконання класифікаційного ремонту лоцманський катер "Альдебаран", а у червні – МБАКи "Аккерман" та "Бердянськ" й середній десантний корабель "Юрій Олефіренко".

СДК ВМСУ
СДК "Юрій Олефіренко" на МСЗ

Тобто, про які саме відремонтовані чотири одиниці "військово-морської техніки" йде мова, наразі не відомо, як і майбутні плани щодо роботи МСЗ. Як бачимо, навіть ремонтом буксира будуть займатися інші, приватні підприємства.

МБАК
МБАКи “Аккерман” та “Бердянськ” на МСЗ

А ось що відомо, так це про закупівлю 20 катерів у Франції (з них п'ять мають побудувати на "Нібулоні") для ДПСУ, та можливих придбань ВМСУ за власні кошти десятків катерів у США й ракетних катерів на 1 мільярд фунтів стерлінгів у Великобританії.

Читайте також: Відновлені катери "Вишгород" та "Нікополь" спустили на воду (фото)