xcounter
#

Вражаючі деталі удару по Ил-76 окупантів, вперше знищена система "Свет-КУ" та інші новини й події тижня

2646
Уражений Ил-76 "ВКС РФ" у Пскові (фото: ГУР МО від The Drive - War Zone)
Уражений Ил-76 "ВКС РФ" у Пскові (фото: ГУР МО від The Drive - War Zone)

У ГУР МОУ розповіли вражаючі деталі про операцію на аеродромі "Кресты" під Псковом, де були знищені російські Ил-76, та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Багатоцільові винищувачі Gripen

Шведський багатоцільовий винищувач Gripen вже визнаний у Повітряних силах України таким, за який варто боротись. Тобто докласти максимальних зусиль для того, щоб він разом із F-16 посилив захист українського неба.

Читайте також: Вдале полювання на ворожі "Буки" від спецпризначенців "розумними" дронами-камікадзе (відео)

Водночас шведський Saab готовий на дуже широкі та дійсно круті умови співробітництва. Про що говорить пропозиція для Індії у межах тендеру, який оголосили повітряні сили країни. Розповідаємо детальніше про те, на яких шикарних умовах Швеція продає свої нові Gripen NG.

Знищено рідкісну машину "Свет-КУ"

Українські військові з лютого 2022 року вполювали на полі бою не одну рідкісну російську систему, і нещодавно Сили оборони знищили мобільну російську систему радіоелектронної боротьби РБ-636 "Свет-КУ".

Це перше візуальне підтвердження знищеної системи РЕБ РБ-636 "Свет-КУ" з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Всього ж окупанти втратили як мінімум дві таких машини — один такий комплекс РЕБ наші військові взяли як трофей ще у березні 2022 року.

Деталі операції на аеродромі "Кресты"

Удар по аеродрому "Кресты" під Псковом, де базується 334-ий військово-транспортний авіаполк став найбільш результативною операцією українських бійців.

Наявні супутникові знімки демонструють повне знищення без шансів на відновлення двох Ил-76, а також критичні пошкодження центроплана ще двох цих військово-транспортних літаків РФ.

Знищені Ил-76
Знищені Ил-76 "ВКС РФ" у Пскові (фото: Planet Labs від The Drive - War Zone)

Водночас у ГУР МОУ нещодавно оголосили деталі цієї спецоперації — як відомо, атака була здійснена безпосередньо з території РФ, і насправді у сучасній історії навряд чи можна згадати настільки ж успішні дії диверсантів в аналогічних умовах на такій глибині тилу противника та з аналогічним результатом.

Штурмові гвинтівки Cetme L у ДПСУ

У рамках своєї військової допомоги Іспанія поставила в Україну невідому кількість штурмових гвинтівок Cetme L калібру 5,56 міліметра, які ще в 1999 році були зняті з озброєння іспанської армії та лежали весь цей час на складах зберігання.

штурмова гвинтівка Cetme L прикордонники Україна
Прикордонники з іспанськими штурмовими гвинтівками Cetme L під час урочистостей на честь 32-річчя Незалежності України, фото – прес-служба ДПСУ

Міноборони Іспанії офіційно не заявляло про намір поставити таку зброю Силам оборони України, вперше іспанські автомати Cetme L "засвітились" під час урочистих заходів у Києві в руках бійців Держприкордонслужби, що здивувало самих іспанців.

Довгоочікувані Vampire у ЗСУ

Українські військові вже використовують проти російських дронів американську систему Vampire від L3Harris Technologies — Збройні Сили України вже експлуатують перші чотири системи Vampire з 14, які мають бути поставленні згідно з контрактом.

Система боротьби з безпілотниками Vampire
Система боротьби з безпілотниками Vampire, фото — L3Harris

Нагадаємо, що система боротьби з безпілотниками Vampire від L3Harris — це модульна портативна система, яку можна встановлювати на різні транспортні засоби, наприклад, на звичайні пікапи. Для ураження цілей Vampire використовує пускову установку на чотири 70-мм керовані ракети APKWS або ж інші ракети з лазерним наведенням. Водночас станція WESCAM MX-10 RSTA відповідає за виявлення та наведення ракет на ціль.

Читайте також: Німеччина викупила в Швеції лише 200 ракет до IRIS-T SLS для України, і це дуже тривожна цифра