xcounter
#

Німеччина викупила в Швеції лише 200 ракет до IRIS-T SLS для України, і це дуже тривожна цифра

14089
ЗРК малої дальності IRIS-T SLS, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК малої дальності IRIS-T SLS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Це демонструє, наскільки обмеженим може бути запас цих ракет до цих важливих ЗРК

Німеччина викупила в Швеції 200 ракет до зенітно-ракетних комплексів малої дальності IRIS-T SLS, поставка яких уже почалась для України.

Відомо, що на даний момент викуплені в шведів ракети проходять ремонт на потужностях німецької компанії Diehl Defense, і лише після того вони будуть поставлені Україні, начебто – для замінити уже відстріляних зенітних ракет до комплексів IRIS-T SLS. Про це стверджує в своїй публікації агенція Janes.

Читайте також: Чи дійсно РФ поставила на бойове чергування "Сармат": коли у "Роскосмосі" розучились навіть читати
ЗРК малої дальності IRIS-T SLS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express тут можемо додати наступне. Очевидно, що згадані вище 200 зенітних ракет – це максимум, який Німеччина могла викупити в Швеції, бо більшої кількості ракет цього типу на складах у шведів могло просто не бути. В свою чергу, Швеція виникла у цій історії саме тому, що комплекси малої дальності IRIS-T SLS досі були на озброєнні лише шведської армії, навіть бундесвер не має в своєму розпорядженні такої зброї.

Але 200 ракет в нашій ситуації – це насправді невелика цифра. Особливо якщо пригадати, що лише за час кампанії ударів по нашій системі енергетики російські загарбники застосували загалом по 750 ракет великої дальності та дронів-камікадзе типів Shahed-131/136. Або ж може бути й інше порівняння, яке наводить Janes у тій же публікації – лише за одну ніч бойової роботи передані Україні від Німеччини комплекси IRIS-T SLM відстріляли одразу 13 зенітних ракет.

ЗРК малої дальності IRIS-T SLS, ілюстративне фото з відкритих джерел

На цьому тлі певним полегшенням ситуації може бути хіба те, що Норвегія також планує передати Україні певну кількість ракет IRIS-T, які раніше використовувались із F-16, а тепер будуть також адаптовані для використання із IRIS-T SLS.

Тут буде доречним ще раз нагадати про усі особливості цього німецького комплексу малої дальності, який в найближчий час має посилити ППО України. Базою для цього ЗРК стала амфібія BvS 10 від BAE Systems, кількість пускових установок під ракети – чотири, дальність стрільби – до 10 км, висота ураження цілей – до 6 км. РЛС цього комплексу Giraffe має дальність та висоту виявлення цілей до 25 км та до 10 км відповідно.

За даними The Military Balance 2023, ЗРК малої дальності типу IRIS-T SLS мала тільки Швеція (вісім одиниць, під місцевим позначенням RBS98). Всього Німеччина планує передати Україні 22 комплекси цього типу.

ЗРК малої дальності IRIS-T SLS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ мають зараз тільки 837 одиниць трофейної техніки, і це дуже показова цифра