xcounter
#

Війна за Карабах, "Нептун" для Індонезії та чим воюватимуть ЗСУ: топ-5 матеріалів 2020 року від Defense Express

3935
Війна за Карабах, "Нептун" для Індонезії та чим воюватимуть ЗСУ: топ-5 матеріалів 2020 року від Defense Express

Які матеріали найбільше зацікавили читачів Defense Express у 2020 році?

Цього року Defense Express перейшов зі старого сайту на нову платформу – а з нею з’явилося більше матеріалів та ще більше читачів, з якими ми щомісяця ставили нові рекорди за кількістю переглядів сторінок нашого сайту.

До вашої уваги – п’ятірка найбільш популярних матеріалів за цей період.

П’яте місце: чим воюватиме армія України

Яка доля чекає на вітчизняний БПЛА "Сокіл-300"? Яке майбутнє ОТРК "Сапсан" Коли армія отримає танки "Оплот", що криється за шифрами "Краб" та "Тріумф"? Чи отримає армія "Богдани" та чим посилять Повітряні сили та ВМС?

Відповіді на ці та інші питання у розлогому ексклюзивному інтерв’ю Defense Express із заступником міністра оборони з озброєння Олександром Миронюком.

Повну версію інтерв’ю можна також прочитати за посиланням.

Четверте місце: "війна" БМП

Питання заміни БМП-1 та БМП-2 в українському війську досі залишається невирішеним. БМП-1 та БМП-2, попри моральну та фізичну застарілість, продовжують залишатись одними з основних бойових машин для сухопутних підрозділів Збройних Сил України. Це активно підштовхує українських розробників на створення заміни цим ветеранам.

БМП
БМП-1 у ЗСУ продовжують залишатися основною бойовою машиною

Тож не дивно, що наших читачів зацікавив огляд бойових машин піхоти, розробку яких ведуть українські підприємства, порівнявши розробки ХКБМ, "Української бронетехніки", "Житомирського бронетанкового заводу" та "Укріннмаш".

Третє місце: ракетний катер "Богомол"

Останнім часом в українських мас-медіа з’явилося багато публікацій та дискусій стосовно ракетних катерів. З новою силою дискусія спалахнула після підписання "Меморандуму..." з британським урядом про можливість надання допомоги Україні в розбудові корабельного складу ВМС та інфраструктури його базування.

Ракетний катер
Рендер РКА "Богомол" від ДП "ДПЦК"

У "Меморандумі..." були визначені й конкретні типи кораблів – ракетні катери, дві одиниці з яких Великобританія, начебто, готова спроєктувати та побудувати на своїх потужностях, таким чином, допомагаючи нашій країні продовжити серійне будівництво катерів на одному із суднобудівних підприємств України.

У пресі почалося активне обговорення проєкту ракетного катера, який, нібито, пропонують британці.

Ракетний катер
Проєкт ракетного катера "Гроза" від ДП "ДПЦК"

А що ж українські кораблебудівники? З’явилась інформація, що у "портфелі" миколаївських конструкторів є 3-4 нові проєктні пропозиції ракетних катерів водотоннажністю від 140 до 450 т. Нажаль, через відтермінування виставки "Зброя та безпека-2020" ДП "ДПЦК" не зміг продемонструвати свої напрацювання у класі ракетних катерів.

Ракетний катер
Ракетний катер "Богомол" від ДПЦК

Серед цих пропозицій є катери у класичному виконанні "монохалів", а також наявна одна цікава розробка з високим науковим потенціалом та з використанням новітніх технологій. Мова піде про малий ракетний катер "Богомол"...

Друге місце: "Нептун" для Індонезії

За "Нептуном" вже шикується черга іноземних армій: першим імпортером РК-360МЦ може стати Індонезія. Так, як Defense Express розповіли в ДП СЗТФ "Прогрес", з Індонезією підписано Меморандум про укладення контракту на постачання берегового мобільного ракетного комплексу РК-360МЦ "Нептун" від ДержККБ "Луч".

Таким чином, Індонезія може стати першим закордонним покупцем "Нептуна", який 23 серпня 2020 року було прийнято на озброєння Збройних сил України.

Крім домовленостей щодо "Нептуна", ДП СЗТФ "Прогрес" також забезпечило всі умови, щоб найближчим часом було укладено контракти на постачання й іншої української продукції – радарів та авіаційних ракет. Детальніше про це – в нашому матеріалі.

Перше місце: війна за Карабах

Війна за Нагірний Карабах сколихнула не тільки Азербайджан та Вірменію, а й увесь світ, який восени 2020 року спостерігав за тріумфом високотехнологічної зброї, зокрема безпілотників, баражуючих боєприпасів тощо.

Тож найпопулярнішим матеріалом за 2020 рік на сайті Defense Express стала стаття про бої за Карабах 8 та 9 жовтня, де ми розповіли про безкарний "розстріл" російської зброї.

ЗРК С-300
До цього часу С-300 ще ніколи не здійснювали справжні бойові пуски

Водночас ще одним популярним матеріалом стала новина про перші за 45 років бойові пуски ЗРК С-300, який відбивав атаку БПЛА Азербайджану.

Зрештою, наші читачі також оцінили матеріали Defense Express про "безпілотного героя" війни за Карабах – Bayraktar TB2, який протягом бойових дій знищував сотні цілей вартістю понад 1 млрд доларів.