xcounter
#

Українські зброярі мають звернути увагу на ринок Індонезії: країна планує вкласти понад 124 млрд доларів у модернізацію війська

7453
Індонезія може стати першим покупцем українського "Нептуна"
Індонезія може стати першим покупцем українського "Нептуна"

Протягом наступних 25 років Індонезія планує кардинально модернізувати своє військо, виділивши на це десятки мільярдів доларів

Як розповідає польське видання Defence 24, Індонезія вже в цьому році планує збільшити витрати на "оборонку" аж на 21 % – до 10,6 млрд доларів.

І це – лише невелика частина плану на 25 років, протягом яких країна планує витратити 124,9 млрд доларів на закупівлю нових зразків озброєнь для армії та на пов’язані з цим витрати.

Читайте також: Чеська Excalibur Army підписала угоду про виробництво РСЗВ на шасі Tatra в Індонезії, на черзі - Україна
Винищувач Eurofighter Typhoon Defense Express
Замість нових російських Су-35 Індонезія хоче придбати вживані Eurofighter Typhoon

Такий солідний план модернізації просуває безпосередньо президент країни Джоко Відодо. Загалом його планують розділити на п’ять "п’ятирічок". Перша – у 2021-2024 роках.

Звичайно, що така новина має стати позитивною передусім для індонезійських підприємств – однак, разом з тим, країна потребуватиме й низку зразків озброєння та військової техніки від іноземних виробників. А такі масштабні інвестиції в "оборонку" – маркер для виробників зброї, які хочуть отримати нові контракти. Так би мовити, "відхопити ласий шматок від пирога".

Harimau легкий танк
Прототип легкого танка Harimau

Ось, наприклад, поляки вже кажуть про те, що "ріст ринку в такій країні, як Індонезія, може бути цікавим напрямком, наприклад, для польської оборонної промисловості, яка вже має досвід продажів у цю країну".

І у цьому випадку нам залишається лише погодитися з поляками в тому, що Україна теж має звернути увагу на цей ринок – бо нам є що запропонувати індонезійцям. А якщо говорити точніше – дещо вже запропоновано.

Так, наприкінці минулого року Defense Express розповідав про те, що ДП "СЗТФ "Прогрес" підписало з Індонезією Меморандум про укладення контракту на постачання берегового мобільного ракетного комплексу РК-360МЦ "Нептун" від ДержККБ "Луч".

Тож Індонезія може стати першим покупцем "Нептуна, що у серпні 2020 року був прийнятий на озброєння Збройних сил України.

РЛС 90К6Е
РЛС 90К6Е (на передньому плані). Фото: ДК "Укроборонпром"

Тоді ж стало відомо і про зацікавленість індійських військових в інших зразках українського ОВТ. Так, йдеться про радіолокаційну станцію 90К6Е від НВК "Іскра", яка мала досить потужних конкурентів – Thales і Leonardo, однак стверджувалося, що індонезійські військові хочуть віддати перевагу саме українській продукції.

Ракета
Запуск ракети "повітря-повітря" Р-27

Зрештою, Індонезія також має придбати й українські авіаційні ракети класу "повітря-повітря" Р-27.

У цьому контексті також можна згадати і те, що українська САУ "Богдана" потрапила у перелік самохідних артустановок, які може купити Корпус морської піхоти Індонезії. Серед конкурентів – французька CAESAR, польська Kryl, чеська DITA, словацька Suzana-2, сербська Alexandar.

Звичайно, що на ситуацію треба дивитися, так би мовити, "тверезо" – а тверезий погляд полягає в тому, що Україна таки має шанси поборотися за частину індонезійських контрактів. Бо нових перемог на міжнародній арені нам точно не вистачає.

Читайте також: Стрілятиме й "Фаларіком": в Індонезії тестують катер-танк Antasena X18​​