xcounter
#

Стрілятиме й "Фаларіком": в Індонезії тестують катер-танк Antasena X18​​

1507
Індонезійський катер-танк Antasena X18​​ від компанії PT Lundin
Індонезійський катер-танк Antasena X18​​ від компанії PT Lundin

В Індонезії хочуть мати на озброєнні катер, що буде ідеальним для дій у прибережних районах і зможе захистити індонезійський архіпелаг як від зовнішніх загроз, так і від піратів

У кінці квітня місяця цього року, після декількох років розробки, в Індонезії розпочалися ходові випробування катера-танка Antasena X18 від компанії PT Lundin.

Як відомо, міністерство оборони Індонезії придбало один катер у компанії та планує "закупити цілі партії", якщо випробування пройдуть успішно.

Читайте також: Франція збудувала для Аргентини патрульний корвет, що зможе діяти у водах Антарктиди
Катер-танк Antasena X18
Катер-танк Antasena X18

Цей гібридний човен здатен патрулювати понад 965 км (600 миль) на одному баку бензину й пристосований для захисту країни, що складається з тисячі островів.

У PT Lundin, власне, і спроєктували цей човен з урахуванням унікального географічного розташування Індонезії, яка складається з понад 17 тисячі островів та має берегову лінію у п’ять разів більшу, ніж у США.

Тим паче, що Індонезія наразі зіштовхується з двома проблемами: зовнішня оборона, що передбачає швидке переміщення військ з одного острова на інший, та зовнішнє піратство, коли синдикати організованої злочинності використовують мережу островів для приховування та проведення атак.

Катер-танк Antasena X18 призначений для роботи в прибережних зонах. Він має конструкцію катамарана з великим внутрішнім об’ємом та осадкою всього в 0,9 м (3 фути).

Цей катер-танк призначений для перевезення 20 індонезійських морських піхотинців (нижче – фото з концепцією використання такого катера).

Катер-танк
Концепція використання катерів-танків

Довжина Antasena X18 – близько 18 м (59 футів), ширина – 6,4 м (21 фут). Машина оснащена двома двигунами MAN потужністю 1200 к.с. та двома водометами. Максимальна швидкість катера-танка – близько 75 км/год.

Водночас від звичайного катера Antasena X18 відрізняється "баштою в стилі танка", що призначена для вогневої підтримки десанту. "Індонезійські морпіхи можуть подорожувати на сотні миль і вступити у бій, використовуючи тільки ту зброю, яку вони привезли разом із собою", – кажуть у виданні Popular Mechanics.

Катер-танк
Дослідний зразок катера-танка

Так, катер-танк може бути озброєний 105-мм гарматою Cockerill CT-CV 105HP, яка здатна стріляти фугасними та протитанковими снарядами, а з кутом нахилу у 42° ще й вести вогонь як міномет чи гаубиця, знищуючи цілі поза зоною прямої видимості.

Гармата також може стріляти керованою ракетою Falarick, знищуючи ворожі танки на значних відстанях.

Катер-танк
Також катер-танк оснащений 7,62-мм кулеметом з дистанційним управлінням.

Водночас катер, що наразі проходить випробування, має дещо інше озброєння, а саме 30-мм автоматичну гармату Northrop Grumman Bushmaster Mk 44 і спарений з нею 7,62-мм кулемет.

Наразі в Міноборони Індонезії стверджують, що човен-танк Antasena X18 може стати у стрій вже в наступному році.

Читайте також: Україна та Берегова охорона США провели нові спільні навчання в Чорному морі