xcounter
#

У Туреччині відкрили низку новітніх підприємств для розробки винищувача п'ятого покоління TF-X (відео)

4150
Церемонія відкриття та просування національних технологій та нових інвестицій за участі Реджепа Ердогана 6 січня 2022 року / Фото: "Анадолу"
Церемонія відкриття та просування національних технологій та нових інвестицій за участі Реджепа Ердогана 6 січня 2022 року / Фото: "Анадолу"

Президент Реджеп Тайіп Ердоган днями відкрив чотири нових надсучасних об’єкти з розробки в аерокосмічній сфері з загальною вартістю інвестицій у 716 млн турецьких лір (приблизно $51,6 млн)

В четвер, 6 січня 2022 року, Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган взяв участь у масштабній "Церемонії відкриття та просування національних технологій та нових інвестицій", в рамках якої було відкрито чотири нових надсучасних об’єкти з розробки у сфері авіакосмічних технологій.

Основними з них за інвестиціями та кількістю персоналу є Національний інженерний центр бойових літаків (MMU) та Центр з виробництва композитних матеріалів, повідомляє агенція "Анадолу".

Читайте також: Про співпрацю з Туреччиною та обладнання на десятки мільйонів доларів: велике інтерв’ю з головою правління АТ "ФЕД" Віктором Поповим (частина 2)

Згідно з оприлюдненими даними, в новому інженерному центрі будуть працювати 2300 фахівців, а сама будівля займає площу 65 тисяч квадратних метрів. Інженерний центр MMU був збудований з інвестиціями у розмірі 220 мільйонів турецьких лір (приблизно $16,3 мільйона).

Едроган

Наразі, основним завданням цього Центру буде розробка перспективного винищувача TF-X, а також реактивного навчального літака Hürjet.

Національний інженерний центр бойових літаків (MMU)
Національний інженерний центр бойових літаків (MMU)

Ще більше коштів було вкладено в створення заводу з виробництва композитних матеріалів - 412 мільйонів турецьких лір (приблизно $30 млн).

Будівля центру з виробництва композитних матеріалів
Будівля центру з виробництва композитних матеріалів / Фото: "Анадолу"

Цей Центр складається з 19 цехів, включаючи основне виробництво, лакофарбувальний цех та допоміжні будівлі. За оприлюдненими даними, новий завод є четвертим за величиною у світі. На об’єкті, який може покрити 2% всього світового ринку композитних матеріалів для літальних апаратів, будуть працювати 150 інженерів та 850 техніків.

Центр технологій космічних систем
Центр технологій космічних систем / Фото: "Анадолу"

Також було відкрито Центр технологій космічних систем, який створений для проєктної діяльності й створенні апаратних продуктів у цій сфері та в якому працюватиме загалом 718 осіб (вартість інвестицій – 31 млн лір) та Центр технічного обслуговування й ремонту компонентів, де будуть обслуговуватися й ремонтуватися деталі повітряних суден (кількість працівників – 500 осіб, інвестиції 53 млн турецьких лір).

Центр технічного обслуговування й ремонту компонентів
Центр технічного обслуговування й ремонту компонентів / Фото: "Анадолу"

Крім того, 16 нових об'єктів з розробки та виробництва в аерокосмічній галузі було відкрито у так званій організованій промисловій зоні (OIZ) Ankara Aerospace, яка здійснює свою діяльність на площі 730 га поруч з об'єктами компанії TAI. Нові підприємства будуть підтримувати турецьку аерокосмічну промисловість.

Під час церемонії Реджеп Тайіп Ердоган зазначив, що сподівається побачити викатку з цеху перспективного винищувача TF-X у 2023 році. Перший політ літака заплановано на 2025 рік, а прийняття на озброєння – у 2029.

Ердоган
Церемонія відкриття та просування національних технологій та нових інвестицій за участі Реджепа Ердогана 6 січня 2022 року / Фото: "Анадолу"

Варто нагадати, що в розробці Turkish Fighter Experimental бере участь й українська кампанія АТ "ФЕД" (FED), яка в рамках міжнародної виставки IDEF-2021 підписала контракт на створення агрегатів для перспективного винищувача TF-X.

Читайте також: Пакистан спростував інформацію про скасування контракту на придбання турецьких гелікоптерів T-129 ATAK