xcounter
#

Пакистан спростував інформацію про скасування контракту на придбання турецьких гелікоптерів T-129 ATAK

1799
Турецький ударний гелікоптер T-129 ATAK / Фото: Jonathan Verschuuren
Турецький ударний гелікоптер T-129 ATAK / Фото: Jonathan Verschuuren

Мова йде про угоду на $1,5 млрд з закупівлі 30 бойових машин виробництва компанії TAI

Пакистан у п'ятницю, 7 січня 2022 року, спростував оприлюднену в ЗМІ інформацію щодо скасування угоди про закупівлю десятків ударних гелікоптерів у Туреччини на тлі проблем зі Сполученими Штатами Америки, через їх відмову надати ліцензію на експорт двигунів для гелікоптерів.

У своїй заяві Міжвідомче відділення зв’язків з громадськістю армії Пакистану (ISPR) пояснило, що спекуляції про скасування угоди Пакистану щодо придбання тактичних розвідувально-ударних гелікоптерів T-129 ATAK у Туреччини "безпідставні", повідомила агенція "Анадолу".

Читайте також: Проривні українсько-турецькі проекти у сфері авіабудівництва у 2021 році
Проблеми з експортом двигунів (наразі начебто вирішені) спостерігалися й у контракті з філіппінськими T-129 ATAK

"Відповідаючи на питання, пов’язане з угодою між Пакистаном та Туреччиною щодо придбання гелікоптерів Т-129 ATAK, заява Генерального директора ISPR була неправильно витлумачена на деяких цифрових медіаплатформах", - пояснили в ISPR, відзначивши, що мова йде про неправильну інтерпретацію попередніх висловлювань генерального директора ISPR генерал-майора Бабара Іфтіхара (на пресконференції, що пройшла 5 січня цього року).

Турбовальний двигун LHTEC T800-4A виробництва спільного підприємства британської Rolls-Royce та американської Honeywell для ударного гелікоптера T-129 ATAK

"Уточнюється, що Пакистан ніколи не виключав придбання військових гелікоптерів у Туреччини. Усі спекуляції з цього приводу безпідставні", – наголосили в ISPR.

TAI T129 ATAK були прийняті на озброєння турецької армії у 2014 році

Нагадаємо, минулого тижня в ЗМІ з’явилася інформація щодо скасування Пакистаном контракту від 2018 року на закупівлю 30 бойових гелікоптерів Т-129 ATAK, через відмову США у видачі турецький TAI сертифіката на експорт турбовальних двигунів LHTEC T800-4A та неможливість їх заміщення (в найближчий перспективі) на інші аналоги.

Китайський конкурент - Z-10ME раніше не відповідав запитам пакистанських військових

Водночас було повідомлено, що замість них Пакистан можливо закупить схожі машини китайського виробництва Z-10ME. Власне це підтвердив на пресконференції у середу 5 січня Бабар Іфтіхар, який висловив сподівання щодо отримання невизначеної кількості гелікоптерів від Китаю.

Читайте також: П'ять зразків нової китайської зброї, які потрібні армії США