xcounter
#

Пакистан скасував великий контракт на турецькі гелікоптери, через ембарго на американські двигуни

4824
Турецький ударний гелікоптер T-129 ATAK
Турецький ударний гелікоптер T-129 ATAK

Контракт на придбання 30 ударних гелікоптерів T-129 начебто анульований, через заборону на постачання двигунів LHTEC-T800 виробництва компаній Rolls-Royce та Honeywell

Пошуки нового ударного гелікоптера для пакистанської армії продовжуються, оскільки угоду з придбання 30 турецьких машин T-129 було скасовано.

За інформацією нідерландського видання Scramble, Пакистан більше не вважає, що Туреччина зможе розв'язати проблему з двигунами для T-129 ATAK, оскільки турбовальний двигун LHTEC T800-4A й досі не отримав дозвіл від уряду США на експорт до Туреччини.

Читайте також: Проривні українсько-турецькі проекти у сфері авіабудівництва у 2021 році
Турбовальний двигун LHTEC T800-4A для ударного гелікоптера T-129 ATAK
Турбовальний двигун LHTEC T800-4A для ударного гелікоптера T-129 ATAK

Про відмову США у видачі сертифіката на експорт двигунів LHTEC T800-4A (Light Helicopter Turbine Engine Company є спільним підприємством британської Rolls-Royce та американської Honeywell) Туреччині для гелікоптерів T-129 стало відомо ще у 2018 році. Однак, довгий час турецький виробник сподівався розв'язати цю проблему, або згодом отримавши дозвіл, або за допомогою заміни двигуна на аналоги європейського виробництва.

Таким чином, контракт між Туреччиною та Пакистаном на суму $1,5 млрд, який було підписано після чотирирічних переговорів у 2018 році, було фактично зірвано. Також пригальмовано США й постачання пакистанським військовим, у зв’язку з "технічними проблемами, пов'язаними з контрактом", 12 бойових гелікоптерів Bell AH-1Z Viper.

Бойовий гелікоптер Bell AH-1Z Viper морської піхоти США
Бойовий гелікоптер Bell AH-1Z Viper морської піхоти США

Ймовірною заміною турецької та американської техніки може стати вдосконалений китайський гелікоптер Z-10ME (експортна версія CAIC Z-10). Його попередня версія не відповідала вимогам пакистанської армії, але зараз китайці стверджують, що нова версія не буде мати таких проблем.

Китайський бойовий гелікоптер Z-10ME
Китайський бойовий гелікоптер Z-10ME

Варто відзначити, що це не перша проблема з американськими та європейськими комплектуючими, зокрема з двигунами, для турецьких виробників озброєнь. Так, раніше австрійська компанія BRP-Rotax GmbH & Co KG відмовила Туреччині у постачанні поршневих двигунів Rotax 912 для комплектації БПЛА Bayraktar TB2, а німецька MTU наклала ембарго на постачання дизельних двигунів для танка Altay та САУ Fırtına.

MTU
Початково турецький танк та САУ мали бути оснащені німецькими двигунами від компанії MTU

Подібні заборони на критичні комплектуючи змушують Туреччину розробляти свої двигуни (як, наприклад, для Bayraktar TB2), або шукати партнерів в інших країнах.

Двигун ТВ3-117ВМА-СБМ1В 1 серії
Двигун ТВ3-117ВМА-СБМ1В 1 серії виробництва компанії "Мотор Січ" представлено на стенді компанії Turkish Aerospace Industries на 15-ій Міжнародній виставці оборонної промисловості IDEF-2021 / Фото: TurDef

Одним з головних партнерів у цій сфері схоже стане Україна, яка вже уклала контракти з турецькими компаніями-виробниками ОВТ на постачання турбогвинтових двигунів для ударного БПЛА Akinci, турбореактивних двоконтурних двигунів з форсажною камерою АІ-322Ф для перспективних безпілотних винищувачів Mius та турбовальних двигунів ТВ3-117ВМА-СБМ1В 1 серії для нового важкого ударного гелікоптера ATAK-II.

Читайте також: Танк Altay та САУ Firtina з українськими двигунами: Україна пропонує Туреччині навіть 6ТД-4