xcounter
#

Baykar замінить австрійські двигуни на Bayraktar TB2 на турецькі, а співпраця з Україною по двигунам для Akinci продовжується (ексклюзив DE)

12082
Турецький двигун TEI-PD170 потужністю 170 к.с. яким планують оснащувати безпілотники Bayraktar TB2/3 та TAI Anka
Турецький двигун TEI-PD170 потужністю 170 к.с. яким планують оснащувати безпілотники Bayraktar TB2/3 та TAI Anka

Спіпраця між Туреччиною та Україною в рамках двигунів для БПЛА Baykar Akinci триває

Туреччина начебто "відмовилася" від використання двигунів українського виробництва в безпілотниках Bayraktar TB2, а замість них обрала двигун виробництва Turkish Aerospace Industries. Саме так окремі ЗМІ подають новину про заміну австрійського двигуна Rotax 912 на власний аналог.

"Новий двигун, зроблений TUSAS Engine Industries має найвищі показники ефективності у своєму класі в усьому світі", - написало видання Global Defense Corp, цитуючи слова технічного директора компанії Baykar Сельчука Байрактара.

Читайте також: Ударні БПЛА Азербайджану знищили новітній ЗРК "Тор-М2КМ" російського виробництва (відео)
TEI-PD170
Ймовірно мова йде про двигун TEI-PD170 потужністю 170 к.с. який розробляли для ударного БПЛА TAI Anka, а тепер будуть встановлювати й на Bayraktar TB2

Як відомо, з початком конфлікту в Нагірному Карабасі, де військові Азербайджану надуспішно використовували розвідувально-ударні безпілотні комплекси Bayraktar TB2, деякі країни призупинили постачання комплектуючих для цих безпілотників.

Зокрема канадська філія американського гігантського оборонного гіганта L3Harris – WESCAM призупинила постачання електронно-оптичних станцій наведення, а згодом про подібні дії відносно двигунів Rotax 912 повідомили в австрійський компанії BRP-Rotax GmbH & Co KG (належить канадський Bombardier Recreational Products).

L3Harris WESCAM МХ-15D
Електронно оптична станція L3Harris WESCAM МХ-15D на Bayraktar TB2

З огляду на це, виробник безпілотників Baykar почав активне імпортозаміщення критичних систем на аналоги турецького виробництва. Зокрема, станцію L3Harris WESCAM збираються замінити на електронно-оптичну систему розвідки, спостереження та наведення (CATS) виробництва Aselsan.

Електрооптична система CATS
Електрооптична система CATS на Bayraktar TB2

Також хочуть відмовитись і від австрійських двигунів Rotax 912 на користь турецького аналога від TUSAS Engine Industries (дочірня компанія Turkish Aerospace Industries).

Тут варто зауважити, що на цей час ніяких постачань українських двигунів для Bayraktar TB2 і не було, як не було й укладено контрактів на подібні постачання. Тому і "відмовлятися" власне нема від чого.

В ексклюзивному коментарі Defense Express в компанії Baykar новину про їх "відмову" від української продукції прокоментували так: "Двигун для Bayraktar TB2 поршневий. Україна не виготовляє двигунів такого класу".

Rotax 912ULS
Двигуни Rotax 912ULS

При цьому в компанії зауважили, що заміна австрійського двигуна на турецький не має ніякого відношення до існуючої співпраці по ударному безпілотному комплексу Akinci.

двигун АІ-450Т
АІ-450Т від "Івченко-Прогрес" має потужність 330 к.с. та встановлюється на БПЛА Baykar Akinci

"Туреччина використала український двигун для Akinci для налагодження міцного співробітництва. На Akinci використовується газотурбінний двигун АІ-450", - відзначили в компанії Baykar.

БПЛА Akinci
БПЛА Akinci ТТХ / Фото: Baykar Defence

Як Defense Express вже раніше повідомляв, ударний БПЛА Baykar Akinci оснащений двома турбовальними двороторними двигунами АІ-450Т розробленими на ДП "Івченко-Прогрес". Цей мотор має потужність у 3,3 рази більшу ніж Rotax 912, яким оснащували Bayraktar TB2 (100 к.с.).

БПЛА Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 використовував австрійський двигун Rotax 912 потужністю 100 к.с.

Наразі відомо, що Туреччина закупила щонайменше 12 українських двигунів і ніяких претензій до їх використання, під час випробовувань перших прототипів БПЛА Akinci, озвучено не було.

Читайте також: Як створювався ударний дрон Akinci з українськими двигунами: документальне відео від розробників