xcounter
#

Ударні БПЛА Азербайджану знищили новітній ЗРК "Тор-М2КМ" російського виробництва (відео)

19105
ЗРК "Тор-М2КМ" ВС Вірменії
ЗРК "Тор-М2КМ" ВС Вірменії

Ці нові російські комплекси на шасі КамАЗ були поставлені ВС Вірменії у 2019 році

Міноборони Азербайджану оприлюднили оперативне відео знищення одного з новіших зенітно-ракетних комплексів РФ 9К331МКМ "Тор-М2КМ".

"Зенітно-ракетний комплекс "Toр-M2KM" (ZRK), який вірменські збройні сили розташували в приватних будинках у напрямку окупованого Ходжавенда, був знищений точним вогнем Азербайджанської армії", - повідомили у прес-службі силового відомства.

Читайте також: Міноборони Азербайджану оприлюднило відео з захопленого міста Шуша

Модифікація ЗРК 9К331МКМ "Тор-М2КМ" є надновою розробкою російського ОПК, яку почали проектувати у 2011 році, а у 2013 році прототип на індійському шасі ТАТА був вперше представлений під час виставки "Армія-2013".

ЗРК
Комплекс 9К331МКМ "Тор-М2КМ" на шасі ТАТА 6х6 під час першої презентації на форумі "Армія-2013" (ліворуч) та бойовий модуль комплексу без шасі під час перевезення у 2015 році (праворуч)

Комплекс створений в модульному виконанні, для розміщення на різних видах шасі. До складу бойових засобів комплексу входить: автономний бойовий модуль 9А331МК-1 та зенітний ракетний модуль 9М334 з чотирма зенітними керованими ракетами 9М9331.

ЗРК
Анонсоване Міноборони Азербайджану місце знищення ЗРК "Тор-М2КМ" ВС Вірменії

За словами виробника, цей ЗРК здатний виявляти цілі на дистанції до 32 км та одночасно обстріляти чотири з них на відстані до 15 км (максимальна висота ураження – 10 км).

ЗРК
Пускова установка ЗРК "Тор-М2КМ" під час відвантаження в аеропорту Єревана у грудні 2019

У грудні минулого року прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян повідомив, що було закуплено партії бойових машин ЗРК 9К331МКМ "Тор-М2КМ", виконаних на автомобільному шасі КамАЗ-63501 з колісною формулою 8х8.

ЗРК
Два російських комплекси 9К331МКМ "Тор-М2КМ" на шасі КамАЗ-63501 8х8 в військовій частині ВС Вірменії під час презентації прем'єр-міністру Ніколі Пашиняну у грудні 2019 року

"Збройні сили Вірменії поповнилися надсучасними системами протиповітряної й протиракетної оборони російського виробництва "Тор-М2КМ". Озброєння випущено у 2019 році. Це одне з найважливіших придбань цього року. Про його кількості не можу повідомити - це військова таємниця", - написав Никол Пашинян.

Проте розпіарені можливості не сильно допомогли російському комплексу в реальній війні проти сучасного озброєння. Як можна побачити на оперативному відео Міноборони Азербайджану, розвідувальний безпілотник відстежив вірменський комплекс, який схоже його "не бачить", попри працюючу РЛС.

ЗРК
БПЛА Bayraktar TB2 "вів" працюючий ЗРК "Тор-М2КМ" до його "ліжки"

Азербайджанський БПЛА "випасав" ЗРК Вірменії до місяця базування, а коли вже непрацюючий комплекс заїхав до ангара в селищі, по ньому було завдано кілька високоточних нищівних ударів.

ЗРК
Хронологія ударів по комплексу "Тор-М2КМ"

Спочатку в задню частину комплексу, прямо через відкриті ворота влучили два дрона-камікадзе IAI Harop, а в фіналі в будівлю "прилетіло" щось високоточне та потужне.

IAI Harop
Пускова установка дронів-камікадзе IAI Harop ВС Азербайджану

За інформацією власних джерел Defense Express, російську систему виявив оперативно-тактичний розвідувально-ударний БПЛА турецького виробництва Bayraktar TB2 ВС Азербайджану. Він же наводив високоточні засоби ураження на ціль.

Bayraktar TB2
БПЛА Bayraktar TB2

Варто додати, що за 43 дні конфлікту в Нагірному Карабасі ударно-розвідувальні БПЛА Bayraktar TB2 Азербайджану знищили 976 цілей. Загальна вартість знищених об’єктів оцінюється у 1,9 $млрд.

Читайте також: Bayraktar TB2 у Нагірному Карабасі: заявлено про знищення майже 1000 цілей на 1,9 млрд доларів