xcounter
#

Міноборони Азербайджану оприлюднило відео з захопленого міста Шуша

1308
Державний прапор Азербайджану встановлено над містом Шуша
Державний прапор Азербайджану встановлено над містом Шуша

Втрата цього стратегічно важливого населеного пункту робить невизнану вірменську "Республіку Арцах" практично приреченою

У понеділок, 9 листопада 2020 року, офіційний канал YouTube міноборони Азербайджану оприлюднив "Відеокадри зі звільненого від окупації міста Шуші".

Знімальна група проїхала містом, де подекуди ще стоїть дим над палаючими будинками, та показала кілька знакових будівель з прапором Азербайджану, щоб прибрати будь-які сумніви у тому хто контролює місто.

Читайте також: Bayraktar TB2 у Нагірному Карабасі: заявлено про знищення майже 1000 цілей на 1,9 млрд доларів

Нагадаємо, про взяття під контроль міста Шуши азербайджанська сторона заявляла ще кілька днів тому, а у неділю, 8 листопада, про це офіційно заявив Президент Азербайджану Ільхам Алієв. Проте вірменська сторона все спростовувала й повідомляла лише про запеклі бої на підступах міста з азербайджанськими "ДРГ".

Шуша
Адмінбудівля в місті Шуша з прапором Азербайджану

Місто Шуша (Шуши) є стратегічно дуже важливим. Контролюючи його, армія Азербайджану фактично відрізає столицю невизнаної республіки Степанакерт (Ханкенді) від Вірменії, оскільки єдина нормальна дорога туди проходить через Шушу. Що зробить практично неможливим підвезення підкріплень, техніки та боєприпасів вірменським захисникам Степанакерту.

Карта Шуши

Крім того, "шушинське плато" є панівною висотою над Степанакертом й дасть значну перевагу військовим Азербайджану при можливому майбутньому штурмі "столиці" самопроголошеної Нагірно-Карабаської Республіки.

Шушинська фортеця
Відома "Шушинська фортеця"

Таким чином, можна констатувати кінцевий перелом у військових діях, що тривають вже 43 дні на користь Азербайджану. З контролем міста Шуша й відрізом Степанакерту від Вірменії, просування на інші територій, які наразі контролюються невизнаною "Республікою Арцах" стає лише питанням часу.

Нагірно-Карабаська Республіка
Карта оперативної обстановки на 9 листопада від оглядачів з Азербайджану. Зеленим позначено "деокуповані" території, що займала "Республіку Арцах" на початок конфлікту. Червоним зони активних бойових дій. Фіолетовим - зони, що поки контролює влада "Республіки Арцах"

Варто додати, що військовий реванш Азербайджану, скоріш за все, став би неможливим, без масового та грамотного застування безпілотних розвідувальних та ударних комплексів, зокрема турецьких оперативно-тактичних БпАК Bayraktar TB2.

БПЛА Азербайджану
Герої цього конфлікту - оперативний ударно-розвідувальний БпАК Bayraktar TB2, дрон-камікадзе IAI Harop та різні версії розвідувального БПЛА Orbiter

Саме безпілотна авіація та ударні дрони знищили більшу частину ППО, РСЗО та гаубичної артилерії вірменських сил, тотально ускладнила комунікації та підвезення поповнень на лінію фронту, а також дала оперативне наведення артилерійським підрозділам та розвідувальні дані генштабу ВС Азербайджану.

Читайте також: Нові "очі" Bayraktar-TB2: турецький безпілотник "відстрілявся" з використанням нової оптико-електронної системи
ТЕГИ Війна