xcounter
#

У Португалії уточнили, що F-35 на заміну F-16 розглядають на майбутнє і поки чітких планів немає

4906
Всі фото – U.S. Air Force
Всі фото – U.S. Air Force

Тим паче, що чекати на F-35 доведеться дуже довго, та й ціна на такі літаки немаленька

Нещодавно голова повітряних сил Португалії генерал Жоау Карташо Алвес заявив про зацікавленість заміни їхніх винищувачів F-16 на літаки п’ятого покоління F-35 — втім, в уряді країни уточнили, що поки що не розглядають закупівлю цих винищувачів від американської компанії Lockheed Martin.

Представник канцелярії міністра оборони країни Хелена Каррейрас уточнила, що йдеться про "майбутнє бачення" португальського флоту літаків, але наразі не йдеться про закупівлю літаків на заміну F-16, як розповідає видання Breaking Defense.

Читайте також: Яке є рішення, щоб F-35 зрештою не "збирали пил", а постачалися замовникам "вчасно"

Зрештою, в офіційних бюджетних документах також немає згадки про закупівлю F-35 або ж аналогічні масштабні оборонні закупівлі — а ціна на цей літак сьогодні може сягати насправді й ледь не 300 млн доларів, так що навіть за декілька ескадрилей доведеться викласти чималі кошти.

Також залишається невідомим, а чи розглядають у Португалії якісь інші варіанти, крім F-35, для заміни їхніх F-16. Зрештою, першим кроком до реалізації закупівлі F-35 стали б перемовини з США, але й про них також поки що нічого не відомо.

Як ми вже відзначали вище, озброїтися F-35 сьогодні задоволення не з дешевих, і питання тут не тільки в ціні закупівлі цих машин, а й, наприклад, вартість життєвого циклу та й зрештою витрати на утилізацію.

Та й чекати на цей літак доведеться доволі довго — постачання вже розписано на найближчі 14 років, а виробничих потужностей не вистачає.

Тим паче, зараз Lockheed Martin буквально змушена зберігати виготовлені F-35 у себе на складах, бо через проблеми з оновленням TR-3 не може передати виготовлені машини замовникам, що відповідно впливає на зміщення термінів постачання цих літаків вправо.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що Повітряні сили США хочуть мати масовий та дешевий винищувач на заміну F-16 і це не F-35.

Читайте також: У 2025 році авіаційний проєкт FCAS може отримати нового учасника, якого раніше дивно критикували за F-35