xcounter
#

Туреччина представила свій перший двигун для власного гелікоптера: без допомоги України не обійшлось

Київ допомагає Анкарі набути нові компетенції. На черзі - двигуни для літаків, безпілотників та ракет
Турбовальний двигун TS1400 буде "серцем"  Gokbey, двомоторного багатофункціонального легкого гелікоптера
Турбовальний двигун TS1400 буде "серцем" Gokbey, двомоторного багатофункціонального легкого гелікоптера
2441

Турецький виробник двигунів Tusas Engine Industries представив для випробуваннь перший у країні вертолітний двигун TS1400. TEI запустила програму зі створення цього двигуна у березні 2017 року. Двигун TS1400 був доставлений для випробувань у новий Центр випробувань та проєктування двигунів Туреччини.

Турбовальний двигун TS1400 буде "серцем" Gokbey, двомоторного багатофункціонального легкого гелікоптера, який побудований дочірньою компанією TEI Turkish Aerospace Industries. TAI розпочала програму розробки 6-тонного багатофункціонального вертольота Gokbey у 2013 році.

Можна стверджувати, що Україна має значне відношення до швидкого прогресу Туреччини у цій царині.

Читайте також: Корвети і безпілотники: що передбачають прямі угоди Міноборони України та турецьких компаній

У жовтні цього року за підсумками зустрічі між Президентом України Володимиром Зеленським та президентом Турецької Республіки Реджепом Ердоганом був підписаний "Меморандум про наміри в сфері оборонної промисловості".

Він передбачав розвиток співпраці за низкою проєктів, включно з двигунобудуванням (нещодавні наслідки цього Меморандуму - низка угод, які 14 лютого 2020 р. були підписані у Міноборони України).

T625 Gökbey
Турецький гелікоптер T625 Gökbey, де двигун TS1400 має замінить CTS8000

Тоді у експерти у Анкраі наголошували, що "Туреччина вже співпрацює з Україною над створенням двигунів до безпілотних платформ і особливо над двигуном TS-1400, яким мають комплектуватись вітчизняні багатоцільові гелікоптери (військові та цивільні) T625 Gökbey і який має стати платформою для подібних двигунів."

Тим часом Gokbey буде працювати на двигунах CTS8000 від компанії LHTEC. Це спільне підприємство британської компанії Rolls-Royce та американської фірми Honeywell. З часом TS1400 замінить CTS8000. TS1400 має максимальну вихідну потужність 1400 кінських сил валу та обертальну потужність вала 23000 об / хв.

Двигун TS1400 був доставлений TAI для випробувань 5 грудня у Центр випробувань та проектування двигунів Туреччини.

Виступаючи на церемонії, присвяченій показу цієї нової розробки і відкриттю Центра випробуваннь та проєктування двигунів, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що ця нова установа також буде використовуватися для тестування нових майбутніх вічизняних двигунів, включаючи запланований двигун для TF-X, першого для Туреччини власного винищувача.

Анкара пришвидшує роботи над власним винищувачем після того, як її виключили з програми F-35 через те, що Туреччина придбала системи ППО С-400 в Росії.

Ісмаїл Демір, керівник агенції оборонної промисловості Туреччини, заявив, що інші внутрішні зусилля у країні щодо двигунів скеровані на створення власних двигунів для безпілотників, легкої бронетехніки, основних бойових танків та ракет нового покоління.

Слід нагадати, що задля розвитку та зміцнення національних компетенцій у галузі двигунобудування Туреччина співпрацює з різними партнерами. При цьому контакти з американськими та європейськими постачальниками від певного часу для Туреччини пов'язані з ризиками обмежень.

Як приклад, Туреччина планувала оснастити свій перший новий танк Altay німецьким двигуном MTU та трансмісією RENK. Проте переговори з німецькими виробниками, що велись впродовж декількох років, зазнали краху через федеральне ембарго на постачання зброї та компонентів військового призначення до Туреччини.

ОБT Altay
ОБT Altay

Німеччина - одна з низки європейських держав, уряд яких обмежив експорт до Туреччини через її участь у громадянській війні в Сирії. Зараз, як повідомило американське видання Defense News, турецька компанія BMC, відповідальна за виготовлення танку Altay, веде переговори з південнокорейською Hyundai Rotem.

Разом з тим, по данним Defense Express відомо, що Туреччна неодноразово висувала пропозиції до України представити рішення щодо можливості використання на танку Altay моторно-трасмісійного відділення з застосуванням дизеля потужністю у 1500 к.с.

6ТД-3
українська сторона декілька разів демонструвала на міжнародних виставках озброєнь (у Нижньому Тагілі у 2011 році, на IDEX 2013 у ОАЕ, а також на SOFEX 2016 у Йорданії) танковий багатопаливний двигун 6ТД-3, потужність якого становить 1500 к.с.

Для відомого безпілотника Bayraktar TB2 його розробник та виробник турецька компанія Baykar планує замінить австрійські двигуни на Bayraktar TB2 на турецькі.

Як відомо, з початком конфлікту в Нагірному Карабасі, де військові Азербайджану надуспішно використовували розвідувально-ударні безпілотні комплекси Bayraktar TB2, деякі країни призупинили постачання комплектуючих для цих безпілотників.

Bayraktar TB2
Безпілотні комплекси Bayraktar TB2 закуплені і додатково закуповуються для ЗС України

Зокрема, канадська філія американського гігантського оборонного гіганта L3Harris – WESCAM призупинила постачання електронно-оптичних станцій наведення, а згодом про подібні дії відносно двигунів Rotax 912 повідомили в австрійський компанії BRP-Rotax GmbH & Co KG (належить канадський Bombardier Recreational Products).

Замість Rotax 912 у Туреччині планують застосувати на Bayraktar TB2 власний аналог. "Новий двигун, зроблений TUSAS Engine Industries має найвищі показники ефективності у своєму класі в усьому світі", - написало видання Global Defense Corp, цитуючи технічного директора компанії Baykar Сельчука Байрактара.

PD170
Турецький двигун TEI - PD170 потужністю 170 к.с. яким планують оснащувати безпілотники Bayraktar TB2

Задля створення більш потужних БпЛА, таких, як Akinci, Туреччина розвиває співпрацю з Україною. Так, у лютому 2020 році ДП "Івченко-Прогрес" передало турецькій компанії Baykar Makina два авіаційні двигуни АІ-450Т на загальну суму 0,64 млн дол. 6 таких двигунів були експортовані до Туреччини у 2019 році, та 4 – у 2018 році. Тобто фактично, турецьке підприємство Baykar Makina має в своєму арсеналі двигунів на щонайменше 6 БПЛА Akinci.

БпАК Akıncı буде здатний перебувати в повітрі до 24 годин, матиме максимальну висоту польоту 12 км та радіус дії 250 км. Максимальна швидкість польоту беспілотника становитиме 463 км/год. Вага корисного навантаження складатиме 1350 кг (450 внутрішнього та 900 – навісного навантаження). Дані можливості забезпечуються двома українськими двигунами АІ-450Т від ДП "Івченко-Прогрес".

Також Турречниу цікавить співпрація з Україною у питанні двигунів для крилатих ракет. "Зокрема, за допомогою Києва ми зможемо створити двигун для набагато більшої ракети, ніж Atmaca і SOM", сподіваються у Анкарі.

Протикорабельна ракета ATMACA / Фото: Roketsan
Протикорабельна ракета ATMACA / Фото: Roketsan
Читайте також: Зброя з українським "серцем": проєкти крилатих ракет Туреччини