xcounter
#

Цікаве відео бойової роботи Су-25 та МіГ-29, що буде, якщо поєднати РСЗВ і дрон-камікадзе та інші новини тижня від Defense Express

4974
МіГ-29 виконує повітряне прикриття Су-25, стоп-кадр з відео Страткому ЗСУ
МіГ-29 виконує повітряне прикриття Су-25, стоп-кадр з відео Страткому ЗСУ

Про українську авіацію на полі бою та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Схрестити РСЗВ та дрон-камікадзе

Ізраїльська оборонна компанія Elbit Systems та Інститут оборонних технологій (DTI) Таїланду ведуть переговори про "розширення співпраці", зокрема щодо можливої інтеграції дрона-камікадзе SkyStriker та реактивної системи залпового вогню D11A, котра є місцевою локалізацією реактивної системи PULS.

Читайте також: У армії РФ на фронті почали "об'єднувати" автовежі та ПТРК

SkyStryker
Дрон-камікадзе SkyStryker, фото - Elbit Systems

Поки що офіційних домовленостей по цьому проекту поки що нема, але тут ізраїльська Elbit Systems сама першою проявила ініціативу. До цього моменту ще не було даних про те, щоб інші країни також працювали над інтеграцією дронів-камікадзе та РСЗВ. І тут дуже цікаво виглядає те, що Ізраїль вирішив запустити роботу над таким проектом саме для експортного покупця.

Шалений цінник на зенітні ракети SM-6

Державний департамент США дозволив продати Південній Кореї зенітні ракети SM-6 та супутні матеріали до них загальною вартістю 650 мільйонів доларів. При цьому зазначається, що уряд Південної Кореї подавав запит на купівлю до 38 ракет цього типу. І якщо справді так, то виходить, що їм одна SM-6 разом із супутніми матеріалами обійдеться по середній вартості 17,1 мільйона доларів за одиницю.

SM-6
Розгортання пускової установки під зенітні ракети SM-6 під час навчань ВМС США та збройних сил Данії на острові Борнхольм, вересень 2023 року, фото – US Navy

На цьому тлі навіть ракети до ЗРК Patriot при експортних контрактах виглядають уже не настільки коштовними, як це могло здаватись раніше. Наприклад, у липні 2022 року Нідерланди отримали дозвіл від Держдепу США на закупку 96 ракет GEM-T до зенітно-ракетних комплексів MIM-104E Patriot за 1,2 мільярди доларів, або ж в середньому по 12,5 мільйони доларів за одиницю.

Дрон-камікадзе "Бобер"

Дрон-камікадзе українського виробництва "Бобер", який став відомим завдяки вочевидь тестовим ударам по Москва-Сіті, доволі активно використовується фахівцями Головного управління розвідки Міноброни України для ураження дійсно важливих об'єктів РФ.

Дрон-камікадзе "Бобер"
Дрон-камікадзе "Бобер"
Про це розповів співробітник ГУР МО з позивним "Калібрі", який "розкрив" на що збирали кошти у проєкті Black Box, заснованим рік тому ГУР, фонду "Повернись живим" та блогера Ігоря Лаченкова. Розповідаємо, що вже успішно знищив "Бобер".

Су-25 та МіГ-29 на полі бою

Стратком ЗСУ опублікував відео бойової роботи літаків тактичної авіації Су-25 та МіГ-29 на фронті під час боїв проти рашистів. Ймовірно, дія на цьому відео відбувалась ще влітку цього року. На цих кадрах ми можемо побачити багато ефектних моментів, наприклад – проліт Су-25 на малій висоті над одним із наших Мі-8, або ж виконання маневрів нашими штурмовиками в парі.

Але тут варто звернути увагу насправді на інший момент, а саме – що МіГ-29 тут виконує повітряне прикриття, і що тут ми бачимо доволі нелогічне співвідношення "один винищувач на два штурмовики". Розповідаємо, в якій неочікуваній ролі можуть працювати МіГ-29 на фронті.

Читайте також: Дешеві дрони та штучний інтелект проти General Atomics, яка називає це вірою у магію