xcounter
#

"Тосочка" по-українськи, stealth-БПЛА ACE ONE та нова зенітна ракета "Корал": події тижня від Defense Express

6789
"Дозор-Б" перетворять на легку вогнеметну систему, озброєну 10 РСЗВ РС-122ТБ "Спека"
"Дозор-Б" перетворять на легку вогнеметну систему, озброєну 10 РСЗВ РС-122ТБ "Спека"

АCE ONE – надсучасний український багатоцільовий ударний stealth-БПЛА; підприємства "Укроборонпром" розробляють вогнеметну систему залпового вогню на шасі "Дозор-Б"; ДККБ "Луч" вперше показало нову зенітну ракету "Корал" – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Stealth-БПЛА ACE ONE

Офіційна презентація цього амбітного проекту відбулася на виставці "Зброя та Безпека-2021".

Читайте також: "Блискавка" на експорт: як Україна може допомогти Індії досягти воєнної переваги на морі
БПЛА ACE ONE
Макет перспективного ударного БПЛА ACE ONE на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Відзначається, що над створенням цього амбітного проекту працювали "25 найкращих українських вчених та фахівців у сфері авіакосмічної галузі" на чолі з колишнім гендиректором ДП "Антонов" Олександром Лосем та ексголовою ДКАУ (Державне космічне агентство України) Володимиром Усовим.

Надшвидкий бойовий дрон з технологіями stealth та "ройовими можливостями", за словами розробників, здатен у внутрішніх відсіках переносити озброєння вагою до 1 тони.

Розробники стверджують, що бойовий дрон розробляли у партнерстві з кращими підприємствами України, як то ДП "Івченко-Прогрес", "АТ "Мотор Січ" та ТОВ "Гідробест". Інші деталі – в нашому матеріалі.

Зенітна ракета "Корал"

ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром") вперше офіційно представило нову вітчизняну зенітну ракету для комплексів середньої дальності.

Зенітна ракета
Українська уніфікована модульна ракета "Корал" від ДККБ "Луч" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

В описі відзначається, що "Корал" має стати базовою уніфікованою ракетою модульної конструкції для корабельних і сухопутних ЗРК та повітряних сил.

Зенітна ракета
ТТХ уніфікованої зенітної ракети "Корал" від ДККБ "Луч"

Чотириметрова (довжина ракети 4330 мм, діаметр 230/260 мм) зенітна ракета призначена для знищення сучасних літаків, гелікоптерів, крилатих ракет, безпілотних літальних апаратів та інших аеродинамічних повітряних цілей. Також декларується можливість ураження балістичних тактичних ракет. Більше деталей читайте на сторінках Defense Express.

Tatra наступає

Через банкрутство "АвтоКрАЗ" та фактичне припинення роботи підприємства провідні вітчизняні компанії почали переробляти свої проєкти під іншу колісну базу.

Tatra
Tatra T 815-7T3R41 8х8 на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Так, на виставці "Зброя та Безпека-2021" одразу три зразки на чеському шасі презентувало ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч".

Мова йде, приміром, про оновлену пускову установку УСПУ-360 "Нептун", яка у першому варіанті базувалась на шасі КрАЗ-7634НЕ.

РСЗВ
Макет пускової установки РСЗВ "Вільха" від ДККБ "Луч" на шасі від компанії Tatra на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Реагують на можливі майбутні зміни й на НВК "Іскра". І якщо концепт багатофункціональної РЛС "Мангуст" (1Л300) був одразу представлений на чеському шасі, то ось новий контрбатарейний радар 1Л220Е (експортний варіант прийнятого на озброєння ЗСУ 1Л220УК) показаний вперше та можливо є передвісником зміни платформи й для ЗСУ. Деякі інші деталі – в нашому матеріалі.

Протитанковий комплекс "Бар’єр-С"

Під час Міжнародної виставки "Зброя та Безпека-2021" державне підприємство ДККБ "Луч" вперше публічно представило мобільний протитанковий комплекс 543 "Барєр-С" (глибока модернізація радянського протитанкового ракетного комплексу 95149 "Штурм-С", раніше цей проєкт мав назву "Штурм-СМ").

Штурм-СМ
Зразок ПТРК 543 "Бар'єр-С" ("Штурм-СМ") від ДККБ "Луч" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Можливості оновленого ПТРК підсилені за рахунок його оснащення новим оптико-прицільним комплексом – ОПСН від "Ізюмського приладобудівного заводу", який працює в тандемі з керованою ракетою РК-2П від ДККБ "Луч".

Дослідний зразок цієї машини вперше продемонстрували у липні минулого року. Станом на сьогодні стало відомо, що "Бар'єр-С" успішно завершив заводські випробування. А до кінця 2021 року КБ "Луч" розраховує на завершення програми держвипробувань. Більше деталей – в окремому матеріалі.

"Тосочка" по-українськи

Підприємства "Укроборонпром" розробляють вогнеметну систему залпового вогню на шасі "Дозор-Б".

122-мм реактивний снаряд РС-122ТБ "Спека" з термобаричною головною частиною від ДАКХ "Артем" на "Зброя та Безпека-2021"

Основними виконавцями робіт зі створення "лайт"-версії відомого радянського комплексу ВОС (важка вогнеметна система, більш відома як ТОС-1) є ДАКХ "Артем", "Шепетівський ремонтний завод" та ХКБМ

Про новий проєкт зі створення української легкої термобаричної системи залпового вогню стало відомо під час виставки "Зброя та Безпека-2021".

РСЗВ
Нова РСЗВ на базі "Дозор-Б" може стати біль легким та мобільним українським аналогом російського комплексу ТОС-1А "Солнцепек"

Саме для неї фахівці ДАКХ "Артем" розробили новий 122-мм реактивний снаряд РС-122ТБ "Спека" з термобаричною головною частиною. Деталі про цю розробку Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Гарної неділі!

Читайте також: РНБО схвалила Стратегію розвитку ОПК України: які стимули пропонує держава