xcounter
#

Tatra наступає: українські виробники військової техніки представили низку проєктів на новому шасі (фото)

13900
Tatra T 815-7T3R41 8х8 на виставці "Зброя та Безпека-2021"
Tatra T 815-7T3R41 8х8 на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Через банкрутство "АвтоКрАЗ" та фактичне припинення роботи підприємства провідні вітчизняні компанії почали переробляти свої проєкти під іншу колісну базу

Так, на виставці "Зброя та Безпека-2021", яка почала свою роботу 15 червня ц.р. у Києві, одразу три зразки на чеському шасі презентувало ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч".

Мова йде, приміром, про оновлену пускову установку УСПУ-360 "Нептун", яка у першому варіанті базувалась на шасі КрАЗ-7634НЕ.

Читайте також: ДККБ "Луч" вперше покаже нову зенітну ракету "Корал" (фото)
Макет берегового протикорабельного комплексу Нептун від ДККБ Луч на шасі від компанії Tatra на виставці Зброя та Безпека-2021
Макет пусокової берегового протикорабельного комплексу "Нептун" від ДККБ "Луч" на шасі від компанії Tatra на виставці "Зброя та Безпека-2021"

А ось у новому вигляді пускова для берегової версії українського протикорабельного комплексу не тільки змінила шасі на Tatra T 815 8х8, а й схоже позбавилась окремої кабіни для розміщення розрахунків.

Попри банкрутство машини АвтоКрАЗ (зокрема шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8) на виставці Зброя та Безпека-2021 присутні
Попри банкрутство машини "АвтоКрАЗ" (зокрема шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8) на виставці "Зброя та Безпека-2021" присутні

Також був представлений макет пускової установки для РСЗВ "Вільха", також на шасі Tatra. Представники КБ "Луч" повідомили, що на держпідприємстві вже почали працювати над розміщенням нової вітчизняної зброї на чеський колісній базі.

Макет пускової установки РСЗВ Вільха від ДККБ Луч на шасі від компанії Tatra на виставці Зброя та Безпека-2021
Макет пускової установки РСЗВ "Вільха" від ДККБ "Луч" на шасі від компанії Tatra на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Такі машини згодом мають замінити застарілі радянські шасі МАЗ-543 для БМ-30 "Смерч", які наразі використовуються для пусків "Вільхи".

Нарешті концептуальний проєкт пускової установки зенітного ракетного комплексу середньої дальності також показано з розміщенням на шасі Tatra.

Макет пускової установки перспективної ЗРК середнього радіусу дії від ДККБ Луч на шасі від компанії Tatra на виставці Зброя та Безпека-2021
Макет пускової установки перспективної ЗРК середнього радіусу дії від ДККБ "Луч" на шасі від компанії Tatra на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Реагують на можливі майбутні зміни й на НВК "Іскра". І якщо концепт багатофункціональної РЛС "Мангуст" (1Л300) був одразу представлений на чеському шасі, то ось новий контрбатарейний радар 1Л220Е (експортний варіант прийнятого на озброєння ЗСУ 1Л220УК) показаний вперше та можливо є передвісником зміни платформи й для ЗСУ.

Багатофункціональний Радар майбутнього Мангуст або 1Л300 від НВК Іскра на шасі від Tatra 6х6
Багатофункціональний "Радар майбутнього" "Мангуст" або 1Л300 від НВК "Іскра" на шасі від Tatra 6х6

Варто додати, що у проєктах від "Іскри" замінили не просто нове та "сире" шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8 на відповідний варіант від чеського виробника, а серійне та відоме КрАЗ-6322 (на аналогічну модель Tatra 6х6), яке є багато років було базовим для майже всіх складних систем ЗСУ (РЛС, командні машини тощо).

Контрбатарейний радар 1Л220Е та машина управління від НВК Іскра на шасі від Tatra 6х6
Контрбатарейний радар 1Л220Е та машина управління від НВК "Іскра" на шасі від Tatra 6х6

Нагадаємо, окрім вищезгаданих систем, раніше шасі від Tatra вже було випробувано, як носій нової української системи реактивного залпового вогню калібру 220 мм "Буревій".

Нова мобільна РЛС Мінерал-У на шасі Tatra
Нова мобільна РЛС "Мінерал-У" на шасі Tatra

Крім того, новітній мобільний багатофункціональний радіолокаційний комплекс "Мінерал-У" для комплексу РК-360МЦ "Нептун", що наразі виготовляється за держзамовленням цього року для ВМСУ, також інтегрується на колісній базі Tatra 8х8.

Читайте також: Вже на початку 2022 року перший український ударний БПЛА "Сокіл-300" може піднятися в небо