xcounter
#

"Страйк" на авіабазі "Морозовск" із Су-34, "Прометей" проти ATACMS, електроніка на Т-90 та інші новини тижня

46073
Пускова ЗРК С-500 "Прометей"
Пускова ЗРК С-500 "Прометей"

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня, включно з деталями про удар по аеродрому "Морозовск"

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Кораблі з "Калібрами"

Вефірі телемарафону спікер ВМСУ Плетенчук розповів про деякі деталі фактичної втечі частини кораблів Чорноморського флоту РФ із Новоросійська в акваторію Азовського моря, яка відбулась 6 червня, і котру самі рашисти сором’язливо назвали "не втечею, а виходом на навчання".

Читайте також: Румуни на узбережжі Чорного моря із ЗРК Patriot успішно відстрілялися по мішені, що імітувала крилату ракету
Пуск КР "Калибр" з "Буян-М"
Пуск КР "Калибр" з "Буян-М", ілюстративне фото з відкритих джерел

Розповідаємо, що корвети з "Калібрами" можуть плавати 10 днів, а потім рашистам треба приймати рішення.

С-500 проти ATACMS

Очільник Головного управління розвідки Міноборони України в ефірі телемарафону "Єдині новини" 12 червня заявив, що російське окупаційне військо вже розмістило у тимчасово окупованому Криму елементи свого новітнього ракетного комплексу С-500. "Це буде досить дослідне застосування. Але вони вже з’явилися там", — відзначив Буданов.

Пускова С-500 "Прометей" та ракета 77Н6-Н
Пускова С-500 "Прометей" та ракета 77Н6-Н

Він наголосив, що такий крок противника — "цілком очевидний", бо ворог зараз працює над посиленням своєї протиповітряної оборони на півострові. Тим паче коли зенітні ракетні комплекси С-300/400 продемонстрували абсолютну безпорадність проти американських балістичних ракет ATACMS, які є на озброєнні Сил оборони України. Розповідаємо, які реальні можливості ракети 77Н6-Н/1 від російського С-500.

Зенітний танк на Leopard 2

У відкритому доступі з’явилось зображення зенітного танка на шасі Leopard 2 із використанням башти від зенітної установки Skyranger 35. Яку назву має цей цікавий гібрид, на даний момент невідомо. Можна лише деталізувати, що концерн Rheinmetall підтвердив факт робіт над цією машиною.

Зенітний танк на базі Leopard 2 із установкою Skyranger 35
Зенітний танк на базі Leopard 2 із установкою Skyranger 35, червень 2024 року, фото - Rheinmetall

На перший погляд, ця розробка виглядає як цілком органічна заміна зенітного танка Gepard на шасі Leopard 1, тому має відповідну перспективу на портфель замовлень. Однак тут насправді є свої нюанси, котрі на даний момент взагалі перегортають картину по цьому зенітному "гібриду". Розповідаємо, чому це вкрай дивна розробка.

Удар по "Морозовску"

Цього тижня, 14 червня, у ночі Силами оборони України був завданий далекобійний удар із використанням дронів, ціллю якого стала авіабаза "Морозовск" у Ростовській області, що приблизно за 300 км від поточної лінії фронту.

Авіабаза "Морозовск"
Авіабаза "Морозовск"

Про це удар стало відомо ще вранці, бо на звуки вибухів та пожежу жалілись мешканці населених пунктів, які розміщені поряд з аеродромом. Українські дрони поцілили у технічно-експлуатаційну частину російської авіабази, де були скупчені літаки, хоча мова і не йде про п'ять знищених Су-34 за один удар.

Т-90

Оборонна промисловість Індії почала виготовляти власну модернізацію російського Т-90, державна компанія Armored Vehicles Nigam Limited (AVNL) поставила для індійської армії першу партію із 10 танків під позначенням Т-90 Mk-III.

Індійські урядовці заявляють, що ці машини були виготовлені за ліцензією від РФ, але на відміну від свого російського "оригіналу" Т-90 Mk-III мають відмінності у наборі бортової апаратури. Тож виходить, що електроніка на Т-90 настільки "аналоговнєтна", що Індія вирішила її поміняти.

Читайте також: У США достатньо ядерної зброї, щоб стримувати РФ і Китай, тому від нових МБР нібито можна відмовитися