xcounter
#

Румуни на узбережжі Чорного моря із ЗРК Patriot успішно відстрілялися по мішені, що імітувала крилату ракету

28116
Всі фото — Ministerul Apararii Nationale, Romania
Всі фото — Ministerul Apararii Nationale, Romania

Всього Румунія у 2017 році замовила сім батарей ЗРК Patriot, поставлено вже чотири, а в стрій прийнято другу

Румунський зенітний ракетний комплекс Patriot раніше цього тижня, 14 червня провів успішні випробування на полігоні Капу-Мідія, що на сході країни, і тепер вже другий цей ЗРК офіційно прийнято на озброєння румунського війська і "готова до бою".

Так, під час навчань з бойовою стрільбою на узбережжі Чорного румунські військові зі свого ЗРК Patriot ракетою PAC-2 успішно поцілили у дрон-мішень MQM-178 Firejet від компанії Kratos, яка "імітувала льотні характеристики крилатої ракети", як цитують представника румунських військових у виданні Defense News.

Читайте також: Як США зробили 400 PAC-2 під Patriot до операції "Буря в пустелі", і чи можна таке повторити

Також відзначається, що протягом польоту безпілотник-мішень під час "атаки" на ЗРК Patriot пролетів близько 60 км, його швидкість руху при цьому становила 200 метрів за секунду.

Включно з етапом проходження тестувань з бойовою стрільбою, період випробування одного ЗРК Patriot в Румунії триває від чотирьох до шести місяців. Один з військових у коментарі виданню наголосив, що найскладнішим є не опанувати сам ЗРК, а навчитися підтримувати систему у стані оперативної готовності.

Нагадаємо, продаж зенітних ракетних комплексів Patriot Румунії Держдеп США погодив ще у 2017 році, йшлося про сім систем разом із супутнім обладнанням на суму в 3,9 млрд доларів. Станом на сьогодні поставлено чотири батареї, введено у стрій друга.

Також варто відзначити, що ще у травні президент країни Клаус Йоханніс висловив готовність передати Україну одну з батареї наявних у них ЗРК Patriot. Втім, одразу ж після цієї заяви румунський уряд заговорив про сумніви щодо таких планів.

Відео ілюстративне

Причин цьому декілька — Румунія хотіла б мати заміну переданій батареї, і також актуальним є умови передачі, тобто чи буде це безоплатно, в кредит або ж коштом прямої оплати.

Але також важливим аспектом озвучувалося й проведення виборів — мовляв, політики зосереджені на прийнятті рішень лише по цьому питанню, і це реальність, яку теж треба враховувати, коли йдеться про таку дійсно непересічну подію для Румунії, як передача зі своїх запасів зенітного ракетного комплексу.

Читайте також: Нідерланди пропонують в "складчину" зібрати Patriot для України, це цікава ідея, щоб швидко отримати ЗРК