xcounter
#

США випустили по дронам хуситів до 100 зенітних ракет SM-2 та SM-6, які коштують до $4 млн

4930
Пуск зенітної ракети SM-6, ілюстративне фото від US Navy
Пуск зенітної ракети SM-6, ілюстративне фото від US Navy

Крім вартості питання і в тому, що такі зенітні ракети призначені для перехоплення складних балістичних цілей

Починаючи з жовтня 2023 року, розміщені в Червоному морі кораблі ВМС США для захисту судноплавства в регіоні випустили орієнтовно до 100 зенітних ракет типів SM-2 та SM-6, щоб збивати дрони та ракети єменських хуситів.

Американські військові не стали розкривати детальну статистику використання таких зенітних ракет, зокрема – точну кількість витраченого по типам, або ж загальну ефективність стрільби, і навіть не стали деталізовувати, скільки зенітних ракет було витрачено безпосередньо для захисту судноплавства, а скільки – для збиття засобів повітряного нападу, які летіли в напрямку взагалі Ізраїлю. Однак ця цифра демонструє шалену витрату ресурсів, на яку довелось піти ВМС США, пише портал The Drive.

Читайте також: Сінгапур збільшує оборонний бюджет до $16 млрд, а що у нього з військом

Автори видання при цьому наводять дані, за якими одна зенітна ракета SM-2 Block IIIC за поточними цінам для ВМС США коштує 2 мільйони доларів, зенітна ракета SM-6 Block IA – 4 мільйони доларів. Щодо SM-6 можна зробити примітку, що така ракета на експорт може коштувати в рази дорожче, на прикладі Південної Кореї, яка ймовірно замовила 38 таких зенітних ракет середньою вартістю по 17,1 мільйона доларів за одиницю.

Крім доволі високої вартості, тут також нюанс і в тому, що згадані вище зенітні ракети створювались для ураження більш потужніших повітряних цілей, аніж малорозмірні та дешеві дрони-камікадзе.

Наприклад, SM-2 має дальність ураження аеродинамічних цілей на дистанції до 160 кілометрів та на висоті до 15 кілометрів, ракета SM-6 взагалі призначена і для перехоплення балістичних цілей, дальність стрільби при цьому може складати до 370 кілометрів.

Наведений вище приклад окрім всього іншого демонструє, як західним військовим доводиться відступати від власних доктринальних норм, за якими наприклад вважалось недоцільним витрачати дорогі зенітні ракети на збиття дешевих дронів-камікадзе.

Як раніше вже розповідав Defense Express, своєрідними «піонерами» в цьому виявились французи, яким довелось тратити дорогі ракети Aster 15 на дешеві БПЛА єменських хуситів. Також ми раніше писали про те, що пілот США на Harrier збив сім дронів-камікадзе хуситів, нагадує збиття Shahed-136 на МіГ-29.

Пуск морської зенітної ракети Aster 15, ілюстративне фото від MBDA
Читайте також: Спочатку Китай купив у РФ проект гелікоптера Z-10, а тепер презентує його на експорт