xcounter
#

США боряться із залежністю по технологіям від КНР, результати неоднозначні

3337
Процес виробництва крилатих ракет Tomahawk на потужностях американської корпорації Raytheon, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Процес виробництва крилатих ракет Tomahawk на потужностях американської корпорації Raytheon, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Дані по ланцюжкам поставок для американського оборонного сектору справді дивують

За підсумками 2023 року Армія та ВМС США показали певне скорочення рівня своєї залежності по оборонним технологіям від Китаю. Однак загалом ситуація лишає бажати кращого, оскільки науково-дослідні установи при Пентагоні за минулий рік примудрились навіть збільшити ступінь своєї залежності від технологій воєнного призначення, котрі походять із КНР.

Такий висновок випливає із аналізу даних по закупкам Пентагону за минулий рік, які охоплюють одночасно 15 різних сегментів критичних технологій, котрий провела компанія GOVINI, пише портал Defence One.

Читайте також: У Пентагоні не змогли знайти пару до AIM-9X в Enduring Shield: не підійшло нічого і будуть розробляти нове
Ступінь залежності Армії США від іноземних оборонних технологій, інфографіку від GOVINI наводить портал Defence One

Якщо деталізувати саме за сегментами критичних технологій, де проявляється залежність США від Китаю, то тут перелік виглядає так: біотехнології, інтерфейси даних, космос, зв’язок та мережі, робототехніка, штучний інтелект та машинне навчання, мікроелектроніка, передові обчислення та направлена енергія, технології по двигунам тощо.

Специфічність ситуації підкреслює те, що Конгрес ще з 2018 року з тою чи іншою рівномірністю тисне на керівництво Пентагону з тим, щоб відомство скорочувало ступінь своєї залежності від імпорту китайських оборонних технологій.

Ступінь залежності ВМС США від іноземних оборонних технологій, інфографіку від GOVINI наводить портал Defence One

Американські законодавці при цьому акцентують, що навіть якщо на всі 100% відмовитись від технологій з КНР неможливо, все рівно необхідно працювати над зменшенням ступеня залежності. А тут виходить, що результати такої роботи доволі неоднозначні.

Ступінь залежності агенцій Пентагону від іноземних оборонних технологій, інфографіку від GOVINI наводить портал Defence One

Бо, наприклад, в 2023 році Армія США зменшила ступінь залежності від китайських оборонних технологій на 17%, ВМС США – одразу на 40,6%, а от ВПС США примудрились збільшити показник навіть на 68,6%, а оборонні агенції при Пентагоні – збільшити на 38,2%.

Раніше Defense Express розповідав про те, що навіть ізраїльський ОПК залежить від електроніки з Китаю, і це проявилось дуже раптово.

Ступінь залежності ВПС США від іноземних оборонних технологій, інфографіку від GOVINI наводить портал Defence One
Читайте також: Оборонний гігант Northrop Grumman заходить в Україну з виробництвом боєприпасів