xcounter
#

Навіть ізраїльський ОПК залежить від електроніки з Китаю, і це проявилось дуже раптово

6218
ЦАХАЛ в дії, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЦАХАЛ в дії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як китайці примудрились ввести санкції, фактично цього не оголошуючи

Підприємства ізраїльського оборонно-промислового комплексу на тлі війни в Секторі Газа зіткнулись із затримкою поставок електроніки із Китаю. Це пов’язано з тим, що китайські бюрократи почали чинити навмисні перешкоди в поставках електроніки подвійного призначення для компаній з Ізраїлю.

При цьому, що цікаво, уряд КНР офіційно не заявляв про введення санкцій проти Ізраїлю, і на офіційні запити китайські чиновники відповідають, що начебто нічого не змінилось. Про це йдеться в публікації ізраїльського порталу Ynetnews.

Читайте також: Україна хотіла купити вертольоти NH90, але Австралія їх вирішила просто порізати
Баражуючий боєприпас FireFly, скріншот з відео Rafael

Як деталізують автори порталу, китайські чиновники почали в ізраїльських імпортерів заповнювати документи, на які раніше взагалі не звертали уваги. Іноді китайці починають придиратись до папірців, "завертати" папери, що в свою чергу може "з’їдати" ще кілька тижнів часу, які витрачаються просто на бюрократі. І поки це все триває, ізраїльська "оборонка" вимушена чекати на критично важливі електронні комплектуючі.

Також, що цікаво, уряд КНР почав у своїх компаній, які тісно працюють з Ізраїлем, вимагати отримання експортних ліцензій, чого раніше не вимагалась. І така поведінка Пекіна пояснюється тим, що він зайняв фактично "про-палестинську" та "про-ХАМАС-івську" позицію, тому почав "вставляти палки" таким чином.

Зліт винищувача F-15J зі складу 69-ої ескадрильї ВПС Ізраїлю, фото - Times of Israel

Щоб обійти ці проблеми, ізраїльська "оборонка" вимушена вдаватись до послуг компаній-посередників у третіх країнах. Але і такий "обхідний" шлях суттєво затримує цикл поставок необхідної електроніки для оборонного виробництва.

Раніше Defense Express розповідав про те, що США у 2022 році замовили менше JDAM і SDB, ніж Ізраїль скинув бомб за шість днів бойових дій.

Читайте також: Чому варто визначити базові стандарти для виробництва FPV-дронів