xcounter
#

Чому варто визначити базові стандарти для виробництва FPV-дронів

4117
Фото — UNITED24
Фото — UNITED24

Хоча це озброєння передусім вирізняється своєю невисокою вартістю, але обирати аж надто дешеві комплектуючі теж не найкраще рішення

Сили оборони України сьогодні отримують FPV-дрони від низки різних постачальників, і трапляються ситуації, коли складанням цих дронів чи організацією постачання (закупівлею) займаються люди, які передусім зважають на ціну комплектуючих, а не їхні характеристики, що негативно впливає на ТТХ самого дрона — таку думку в коментарі виданню Defense Express озвучив засновник та керівник центру підготовки БПЛА "Блакитне небо" Андрій з позивним "Синоптик".

FPV-дрон
FPV-дрони, фото ілюстративне, джерело — "Ескадрон"

"Дуже багато дзвінків "з нуля", хлопці скаржаться, що їм прислали FPV-дрони, а вони не витримують й трьох хвилин", — розповідає наш співрозмовник. За його словами, трапляються ситуації, коли закуповуються ті чи інші комплектуючі, що є дешевшими, але "нікуди не годяться" для оснащення FPV-дронів.

Читайте також: У ЗСУ брак артилерійських снарядів покриватимуть FPV-дронами: буде створено потужне виробництво
FPV-дрон
Фото — СБУ

Потужність двигуна, розмір чи характеристики тих же пропелерів — усе це впливає на те, наскільки ефективно оператор дрона зможе виконати завдання на полі бою і чи взагалі долетить до цілі. Тому актуальним залишається питання уніфікації, визначення базових стандартів для FPV-дронів, якими буде оснащуватися українське військо.

"Міноборони або інші структури мають скласти самостійно або з фахівцями якусь певну конфігурацію або технічні умови. Відеопередавач такий, мотори такі, вантажність, наприклад, не менш як три кг", — відзначає Андрій.

Скріншот з відео підрозділу Terra

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україна в наступному році має виготовити 1 млн FPV-дронів. Станом на грудень темпи виробництва становлять 50 тисяч на місяць або ж 600 тисяч на рік.

Важливим питанням у цьому контексті є виробництво боєприпасів для цих дронів, і станом на сьогодні в Україні є понад 50 державних і приватних виробників, які займаються цим напрямком і створюють боєприпаси для безпілотників вагою від 300 грамів до 10 кг.

Читайте також: Чи дійсно FPV-дрони на полі бою можуть замінити міномети або ж інше озброєння