xcounter
#

Чи дійсно FPV-дрони на полі бою можуть замінити міномети або ж інше озброєння

4101
Чи дійсно FPV-дрони на полі бою можуть замінити міномети або ж інше озброєння

Це привід вкотре нагадати, що насправді не існує якогось універсального озброєння, яке б стало "чарівною паличкою" на полі бою

Сьогодні фактично щодня у мережі з’являються відео з ураженнями FPV-дронами озброєння чи живої сили ворога, і подекуди можна почути тези про те, що, мовляв, цим дешевим та ефективним озброєнням можна замінити міномети чи інші засоби ураження.

Але така думка насправді є хибною, і ми з цього приводу поспілкувалися з командиром підрозділу аеророзвідки Terra 3-ї штурмової бригади Миколою Волоховим, який наголошує, що FPV-дрони та міномети — це різні засоби ураження, і перші не можна вважати повноцінною заміною останніх на полі бою.

Читайте також: Для українських FPV-дронів налагодили постачання осколково-фугасних боєприпасів: чому це дійсно важливо

"FPV дрони — це надефективний, але ситуативний інструмент. Все-таки міномет буде стріляти і в сніг, і в дощ, і в туман. Звичайно, що за поганих погодних умов точність буде знижуватися, але він буде стріляти", — каже Волохов.

Військовий наводить приклад, коли оборона буде базуватися суто на використанні FVP-дронів — і в такому випадку противнику варто лише дочекатися достатньо щільного туману, "приїхати на бойових броньованих машинах і розкатати лінію оборони".

"Немає "чарівної палички", і успіх досягається у синергії між різними родами військ, різними засобами, ну і, звичайно, маючи нормальну тактику. Тому ні, дрони міномети не замінять", — підсумовує військовий.

Сьогодні як Сили оборони, так і російське окупаційне військо постійно працюють над удосконаленням FPV-дронів, а ця зима для наших захисників і захисниць має стати у цьому напрямку справжнім випробуванням з урахуванням, що наше військо вперше використовуватиме великий парк тих чи інших БПЛА у складних погодних умовах.

Водночас потреба в FPV-дронах для Сил оборони дійсно висока — мінімальна кількість необхідних дронів для однієї бригади становить тисяча одиниць, а розрахунок за день роботи чи операцію може витрачати 10-15 FPV-дронів.

Читайте також: У чому є нюанс використання FPV-дронів вночі і чи має таке рішення Україна