xcounter
#

Скільки років треба чекати, якщо хочеш озброїтися десятком новітніх ракетних систем на прикладі PULS

3166
Фото: Elbit System
Фото: Elbit System

Ізраїль отримує все більше контрактів на постачання своїх ракетних систем PULS

Ізраїльська компанія Elbit Systems отримала новий контракт на постачання їхніх ракетних систем PULS (Precise Universal Launching System) – таку інформацію вчора, 18 липня, повідомила пресслужба компанії Elbit System.

Про контракт поки що відомо небагато – як кажуть у компанії, системи закуповує міжнародний замовник, сума контракту – 150 млн доларів, у цю суму входить як постачання ракетних установок, так і комплекту "високоточних ракет великої дальності".

Читайте також: Ізраїль отримає 25 винищувачів F-35 від США у вигляді допомоги та ще й із дуже вагомою знижкою

Також відзначається, що контракт буде виконуватися протягом трьох років, тобто має буди завершений орієнтовно у середині 2026 року. Інших деталей про угоду не повідомляється.

Хоча кількість систем та ракет, що будуть поставлені у рамках контракту не розголошується, але на прикладі інших угод ми можемо орієнтовно визначити, скільки ж систем буде поставлено неназваному замовнику протягом трьох років.

Наприклад, у травні цього року остаточно стало відомо, що Нідерланди замість HIMARS обрали Ізраїльський PULS і за 305 млн отримають 20 пускових та різних ракет. Термін постачання, до речі, теж доволі солідний – п’ять років або умовно по чотири пускові за один рік. У грубому підрахунку одна пускова разом з набором ракет обійдеться Нідерландам у 15,25 млн доларів.

Таким чином, якщо ми говоримо про контракт на суму 150 млн доларів, то можна припустити, що йдеться про кількість у максимум 10 машин, які будуть постачатися замовнику з умовним темпом у три, максимум чотири машини на місяць.

ракетна система PULS
Фото: Elbit System

У контексті цієї новини про черговий контракт на PULS варто також знову зафіксувати той факт, що попит на ізраїльську ракетну систему продовжує зростати – так, її вже замовили Данія (вісім одиниць) да Нідерланди (20 одиниць), водночас Іспанія має солідні плани із закупівлі одразу не менш як шести батарей.

Крім того, німецька KMW разом з ізраїльською Elbit планують створити європейський аналог під назвою EURO-PULS, водночас Таїланд ще в 2022 році стверджував, що тестує виріб D11A – локалізовану версію ізраїльської ракетної системи.

При всьому цьому, який темп виробництва ракетних систем PULS має сьогодні Elbit сказати важко, втім, цілком логічно, що в умовах, коли на їхню систему попит тільки зростає, вони будуть розширювати виробництво, як це робить, наприклад, виробник конкурента ізраїльської ракетної системи – Lockheed Martin зі своїм HIMARS.

Ракетна система HIMARS. Фото Lockheed Martin
Ракетна система HIMARS. Фото Lockheed Martin

Так, наприклад, у березні цього року в американській компанії повідомили, що змогли збільшити темп виробництва ракетних систем до шести в місяць або ж 72 на рік, а загалом планують вийти на темп у 96 машин на рік (вісім машин на місяць) до третього кварталу 2025 року.

Читайте також: Ізраїльський танк Merkava для України: на скільки це взагалі реально і чи є інші цікаві варіанти