xcounter
#

Щоб робити вісім HIMARS в місяць, може знадобитися ще два роки: коли нам очікувати 18 законтрактованих машин

10410
Щоб робити вісім HIMARS в місяць, може знадобитися ще два роки: коли нам очікувати 18 законтрактованих машин

У Lockheed Martin працюють над тим, щоб вийти на темп виробництва у 96 ракетних систем в рік

Ракетні системи HIMARS від американської компанії Lockheed Martin надефективно продемонстрували себе в руках Сил оборони України, що зрештою вплинуло на попит на це озброєння у світі.

Пускова та шасі HIMARS виробляються компанією Lockheed Martin Missiles & Fire Control у місті Камден, що в штаті Арканзас і видання Defense News випустило цікавий матеріал про виробництво системи, яка, без перебільшення, стала одним з game-changer у війні проти російської армії.

Читайте також: Для стрільби із HIMARS є один цікавий формат, але для нього треба C-130

Одне з основних питань для Lockheed Martin наразі – це розширення виробництва своїх ракетних систем: останнім часом компанія отримала низку контрактів від зовнішніх покупців – таких як Польща, Литва, Латвія, Естонія, Нідерланди, Австралія – і тепер у компанії працюють над тим, щоб вийти на виробництво у 96 ракетних систем в рік.

Раніше повідомлялося, що на початок повномасштабного вторгнення темп виробництва HIMARS на місяць становив 48 машин в рік – або ж 4 машини на місяць. Згодом ця цифра зросла до 60 – або ж 5 ракетних систем в місяць. Водночас наразі у Lockheed Martin відзначають таке – сьогодні темп виробництва збільшився ще на одну машину – до 6 в місяць. З таким темпом кількість машин, що виготовляється в рік, зросте до 72 одиниць.

himars ракетна система
Ракетна система HIMARS. Фото Lockheed Martin

Водночас вийти на запланований темп у 96 машин на рік – або ж 8 ракетних систем на місяць – на підприємстві планують до третього кварталу 2025 року або ж фактично через понад два роки, як відзначає віцепрезидент компанії Джей Прайс.

Насправді темпи виробництва HIMARS цікаві й для України – нагадаємо, що у вересні 2022 року у рамках одного з пакетів оборонної допомоги США повідомили про передачу 18 ракетних систем HIMARS у рамках Ініціативи сприяння безпеки України (USAI), коли зброя закуповується напряму від виробників.

виробництво HIMARS
Виробництво HIMARS, фото ілюстративне
Тоді ж повідомлялося, що на постачання систем піде кілька років. Наразі уточнюють, що ці системи розпочнуть постачати лише через два з половиною роки, тобто восени 2025 року.

До речі, ще один цікавий момент – як відзначається, лінії з виробництва HIMARS працюють в одну зміну (з 6:00 до 16:30) і всього чотири дні на тиждень – з понеділка по четвер, водночас у планах додати ще одну зміну на 10 годин, яка частково буде "перекривати" одну з інших.

Щодо розширення виробництва, то в Lockheed кажуть, що всього наразі в Камдені працюють близько 1000 співробітників, і планують найняти ще 200 – протягом декількох років. Це, зокрема, техніки, інспектори, інженери-технологи, хіміки та механіки.

Читайте також: Як "вижити" після HIMARS і "захистити" танк від Javelin, тепер хоче зрозуміти Китай