xcounter
#

Як "вижити" після HIMARS і "захистити" танк від Javelin, тепер хоче зрозуміти Китай

10445
НВАК на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел
НВАК на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел

Востаннє китайці мали повномасштабну війну аж в 1979 році, тому проводять "роботу над помилками" при підготовці вторгнення на Тайвань

Автори Reuters опрацювали понад 100 розгорнутих публікацій в понад 20 профільних оборонних виданнях КНР, і зробили такий висновок – китайці зараз активно опрацьовують досвід дій ЗСУ та армії РФ після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року з тим, аби належно підготуватись до вторгнення на острів Тайвань, яке заплановане орієнтовно на 2027 рік (або навіть раніше).

Востаннє КНР була учасником повномасштабної війни аж у 1979 році, коли провела свою "спецоперацію" проти комуністичного В’єтнаму, і доволі невдало, про що Defense Express розповідав у окремій публікації. Тому китайці прагнуть бути "старанними учнями", та намагаються проаналізувати усі можливі аспекти російсько-української війни, про які можна дізнатись як з відкритих джерел, так і по закритим каналам.

Читайте також: Навіть 600 тисяч "чмобіків" не врятують від програшу у війні, і це показав ще Китай у 1979 році
НВАК на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел

Дослідницьку роботу китайських аналітиків визначають такі параметри: Пекін негласно ставиться вкрай критично до "успіхів" Міноборони та армії РФ, а вектор аналізу задає особисто Сі Цзіньпін як глава Центральної військової комісії КПК; а досвід ЗСУ цікавить китайців не тільки в плані, що треба покращити в НВАК, але й також – як ймовірно діятиме армія Тайваню (він же Республіка Китай) в разі повномасштабного вторгнення комуністичного Китаю.

Автори Reuters для себе виділили, що найбільш пильну увагу китайські військові аналітики приділили аспектам, як бійці ЗСУ використовували Starlink для бойових дій проти рашистів. І також – по досвіду застосування БПЛА в умовах сучасної війни. Окремо важливою була виділена стаття про те, як китайцям потрібно покращити захист своїх танків та авіації в умовах, коли противник буде активно застосовувати Javelin та Stinger. Ну і також – як забезпечити живучість своїх військ в умовах, якщо ворог активно застосовуватиме HIMARS.

НВАК на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел

Китайські дослідники для себе виділили, що армія РФ зазнала провалу в своїх же спробах нав’язати ЗСУ "класичні" танкові бої, бо рашисти не мали єдиного командування своїми бронетанковими силами в бою. Також китайці вважають, що росіяни спрямовували свої "аналоговнєтні" засоби РЕБ "не туди" - мовляв, треба було ці засоби застосувати для того, щоб завадити бійцям ЗСУ отримувати розвіддані від країн НАО.

Натомість китайці вважають вдалим та для себе "цікавим", як росіяни застосували ОТРК "Искандер" для ударів по Україні, і як росіяни вели штурм "Азовсталі" як потужного укріпленого об’єкта.

Також аналітики Китаю взялись вивчати досвід "інформаційної війни", яка відбувалась після 24 лютого 2022 року. Оскільки виходять з того, що світове співтовариство точно "не проковтне" можливе вторгнення на Тайвань, через що "Піднебесній" буде потрібна "інформаційна стійкість".

Китайські ОТРК типу DF-15, що можуть бути носіями ядерної зброї, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чи можна бути готовим до війни проти країни, що має понад 2000 балістичних та крилатих ракет