xcounter
#

Чи можна бути готовим до війни проти країни, що має понад 2000 балістичних та крилатих ракет

12605
Китайські балістичні ракети середньої дальності DF-26, фото з відкритих джерел
Китайські балістичні ракети середньої дальності DF-26, фото з відкритих джерел

Якщо так - то в якому режимі має відбуватись відбиття агресії, що супроводжується повітряними ударами та морськими десантами

Білий Дім та воєнно-політичне керівництво Тайваню (Республіка Китай) вважають, що КНР може піти на вторгнення не пізніше 2027 року. Тим більш, що обіцянка застосувати силу проти "бунтівного острову" стала одним із факторів нещодавнього переобрання Сі Цзіньпіна на третій строк, що робить силовий варіант вирішення "питання Тайваню" більш ймовірним.

Якщо Пекін таки вирішить воювати, що НВАК зможе вивалити на Тайвань понад 2000 балістичних та крилатих ракет малої та середньої дальності. Відповідно сам Тайвань будує багатоступеневу систему оборони, яка б дозволила протриматись бодай декілька перших днів до приходу допомоги від союзників, розповідає портал The Drive.

Читайте також: Сценарій десантної операції Китаю: чи є шанси у Тайваню - прогноз операції вторгнення
НВАК відпрацьовує морський десант на острів Тайвань, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для початку, в жовтні 2022 року воєнно-політичне керівництво Тайваню вирішило понизити "поріг реагування", і вважати початком повномасштабної війни із КНР сам факт атаки літаків та кораблів проти острову.

Але при цьому Тайвань також зважатиме, що ймовірне вторгнення комуністичного Китаю матиме й інші індикатори, як то накопичення амфібійних сил для можливого "кидка" на острів, накопичення китайськими військовими припасів для довготривалих бойових дій в приморській зоні, а головне - посилення впливу пропаганди КНР і на жителів Піднебесної, і на жителів острову Тайвань.

Військові Республіки Китай проводять чергове навчання по відбиттю десанту із "материкового" Китаю, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо ж справа піде таки до повномасштабної війни, військове керівництво Тайваню буде управляти відбиттям агресії в укріпленому командному пункті, що більш відомий як "Командний центр Хеншань" та збудований в одному із середмість Тайбею. Політичне керівництво Тайваню перейде в укриття "Командний центр Юаньшань", і уже звідти вестиме свою роботу. Такі деталі важливі, бо Китай доволі часто відпрацьовує те, що рашистські пропагандони називають "удари по центрам прийняття рішень". І на Тайвані не хочуть залишитись "обезголовленими" у випадку удару КНР.

Водночас, військові Тайваню для відбиття агресії Китаю почнуть розгортати свої сили та засоби на "інфраструктурі подвійного призначення". Наприклад, на острові збудовано п’ять автотрас із тим, щоб у випадку "великої війни" вони служили як резервні аеродроми для бойової авіації. Міські парки та стадіони можуть бути використані як майданчики для розгортання додаткових сил армійської авіації або ж Сил спеціального призначення.

Найскладніше під час можливого вторгнення КНР на острів буде резервістам збройних сил Республіки Китай. Бо їм доведеться одразу ж після розгортання вести бої проти морської піхоти чи повітряного десанту НВАК. Також непереливки буде ВМС Республіки Тайвань, для яких буде краще вивести в море одразу всі свої кораблі, щоб уникнути нищівних результатів ракетного удару від Пекіну. І заодно – завдати максимально можливих втрат кораблям та морському десанту "з материка".

Ракетний корвет-"вбивця авіаносців" проекту Tuo Chiang ВМС Республіки Китай, фото ілюстративне

Військово-повітряні сили Республіки Китай, що мають в своєму розпорядженні 140 винищувачів F-16, 54 літаки Mirage 2000 та 129 багатоцільових F-CK-1, можуть похвалитись наявністю укріплених аеродромів та укриттів для своїх літаків. Ну і також – що у випадку можливої атаки авіації Китаю тайванські ВПС зможуть підняти свої літаки у повітря лише за 5-6 хвилин. Але бойова авіація Тайваню має боєкомплект лише на декілька діб активних бойових дій, через що виживання Республіки Китай прямо залежить від вчасності допомоги США та інших союзників.

Все вищевикладене має значення одразу в двох аспектах, прикладному і теоретичному. Якщо раптом Китай таки наважиться на збройну агресію проти Тайваню, США будуть вимушені виділяти військову допомогу також й острівній республіці. Що в свою чергу зачіпатиме інтереси України під ведення війни проти РФ.

В свою чергу, у нас уже пішли розмови про необхідність розбудови повноцінного "ракетного щита" після нашої Перемоги. Але тут очевидно потрібно вести мову не лише про необхідність далекобійних ракетних комплексів, але й також - що необхідно зробити для того, щоб результат обстрілів рашистів був завжди близьким до нуля, особливо в плані живучості критичної інфраструктури.

Танки М48 та М60 армії Тайваню під навчань по відбиттю морського десанту, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Підготовка Китаю до кидка на РФ: як за декілька років Пекін ґрунтовно перебудував свої сухопутні війська