xcounter
#

Скільки бойових літаків має Україна, ХКБМ зриває постачання нових БТР-4, у ЗСУ нарешті починають підконтрольну експлуатацію "Барс-8ММК": події тижня від Defense Express

20715
Винищувач Су-27 ПС ЗСУ
Винищувач Су-27 ПС ЗСУ

Скільки бойових літаків має Україна; ЗСУ нарешті починають підконтрольну експлуатацію "Барс-8ММК"; ХКБМ знову зриває вчасне постачання нових БТР-4 до ЗС України – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Скільки бойових літаків має Україна

У новому випуску World Air Forces 2022 від FlightGlobal наведені дані щодо типів та кількості авіаційної техніки у складі армій країн світу. Загалом зараз бойовий повітряний флот світу нараховує понад 50 тисяч літаків та гелікоптерів (53 271 од.), що на 292 зразки, або 0,6% менше у порівнянні з минулорічним періодом.

Читайте також: У відповідь на прохід корабля "Донбас" РФ перейшла до нових провокацій в Азовському морі
Для прикладу – авіація українських ВМС

У довіднику також наведені дані про бойовий склад Повітряних сил ЗС України, армійської авіації та повітряних засобів морської авіації. Так, за даними FlightGlobal, бойовий склад винищувальної та фронтової авіації України нараховує 43 МіГ-29, 26 Су-27, 12 Су-24 та 17 Су-25. Деталі – в нашому матеріалі.

Туреччина рекордно наростила експорт ОВТ

Підприємства оборонної та авіаційної промисловості Туреччини за підсумками січня-листопада ц.р. перевищили показники експорту оборонної продукції за весь 2020 рік.

Україна Туреччина ОВТ
Військово-технічне співробітництво України та Туреччини, що останнім часом впевнено розвивається, в останні два роки набуло ще більшої динаміки

Як повідомляє агентство "Анадолу", якщо за перші 11 місяців минулого року експорт оборонної промисловості Туреччини склав 1 млрд 999 млн 306 тис. доларів, то за аналогічний період 2021 року цей показник зріс на 39,7 відсотка – до 2 млрд 793 млн 974 тис. доларів. Тим самим було встановлено новий рекорд експорту ВПК за всю історію Туреччини. Очікується, що до кінця року експорт оборонної продукції Туреччини перевищить позначку 3 млрд доларів. Деталі – у нашій публікації.

Як російська САУ "Мста-С" перевернулася "на рівному місці"

У мережі поширилося відео за участі російської самохідної артилерійської установки "Мста-С", яка перекинулася на башту. На відповідні відеофрагменти звернули увагу в українському військовому порталі Мілітарний.

Зазначається, що 4 грудня цього року в російських соцмережах з’явилися декілька відеороликів, в яких танк Т-90А намагається перевернути САУ "Мста-С" – коли саме та де відбулася ця подія невідомо.

ХКБМ знову зриває вчасне постачання нових БТР-4 до ЗС України

В рамках урочистостей, присвячених 30-річчю створення Збройних Сил України, у Харкові передали українським військовим 10 БТР-4Е, які виготовлені на ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" (ДК "Укроборонпром").

БТР-4
Адаптований для Морської піхоти ВМСУ БТР-4 під час випробувань у грудні 2020 року

Проте насправді ХКБМ за діючими контрактами мало б поставити цього року до Збройних сил значно більшу кількість бронетехніки. Але армії вкотре доведеться чекати...

ЗСУ нарешті починають підконтрольну експлуатацію "Барс-8ММК"

Після кількох років "тиші" нарешті стало відомо про початок підконтрольної експлуатації шести мобільних мінометних установок "Барс-8ММК" Десантно-штурмовими військами ЗСУ.

Барс-8ММК
Мобільна мінометна установка "Барс-8ММК" в новому камуфляжі

Інформацію про зрушення з "глухого кута" у випробуваннях та експлуатації "Барс-8ММК" від "єдиного розробника і виробника цих мобільних мінометних установок" (спецекспортера ДП "Укроборонсервіс") оприлюднила прес-служба ДК "Укроборонпром". Деталі – в матеріалі Defense Express.

Гарних вихідних!

Читайте також: Фінляндія офіційно оголосила, що купуватиме винищувачі F-35A