xcounter
#

У відповідь на прохід корабля "Донбас" РФ перейшла до нових провокацій в Азовському морі

2226
Росіяни не на жарт перелякались виходу в море формально найбільшого корабля ВМС України, тому "сліпо" б'ють у відповідь
Росіяни не на жарт перелякались виходу в море формально найбільшого корабля ВМС України, тому "сліпо" б'ють у відповідь

Втім, це саме той випадок, коли ескалація агресії проти України напряму битими по економіці РФ

Учора відбувся вихід у море корабля ВМС України "Донбас", який виконує одразу декілька функцій – корабель-плавбаза, пошуково-рятувальний корабель та штабний корабель.

Цей епізод міг би стати "рутинним", але корабель ВМС України "Донбас" перебував на відстані 30 кілометрів від Керченської протоки, і сам цей факт росіяни оголосили провокацією та створили відповідний інформаційний фон, як начебто Україна вирішила сама атакувати російських окупантів в районі Керчі.

Читайте також: ​Combined Resolve XVI: БТР-4Е 92 ОМБр з Чугуєва маневрують горами Німеччини, САУ M109 Paladin підтримує вогнем (відео)
орабель управління "Донбас" та один із МБАКів під час навчань ВМС України в Азовському морі, серпень 2021 року

Хоча реальність – діаметрально протилежна. Як пише на своїй сторінці у Facebook Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews та керівник Моніторингової групи "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень", росіяни перекинули в Азовське море навіть ракетний катер "Шуя" Чорноморського флоту РФ, який перший почав погрожувати застосувати зброю проти нашого корабля "Донбас".

При цьому, як доповнив Клименко, нещодавно за запитом Військово-Морських Сил України були перекриті для проведення стрільб окремі ділянки акваторії біля Маріуполя та Бердянська.

Сьогодні, як повідомляли ЗМІ, прес-секретар президента РФ Путіна Дмітрій Пєсков заявив, що учорашні маневри українського корабля "Донбас" на відстані 30 кілометрів від Керченської протоки матимуть наслідки. При цьому Кремль вустами Пєскова став погрожувати так - "будь-яка незначна провокація може призвести до дуже і дуже серйозних наслідків".

І буквально за декілька годин ця ситуація отримала розвиток. Прес-служба Військово-Морських Сил України сповістила, що сьогодні, 10 грудня, РФ видала навігаційні приписи на обмеження судноплавства аж на 70% акваторії Азовського моря. За цими приписами, росіяни начебто планують проводити на відстані лише 4 морських миль від Маріуполя та 5 морських миль від Бердянська.

Райони акваторії Азовського моря, які незаконно перекрила РФ 10 грудня цього року, зображення - прес-служба ВМС України

В прес-службі ВМС України наголосили, що "оголошення навігаційних попереджень Російською Федерацією в Азовському морі у безпосередній близькості до пунктів базування українських ВМС та цивільних портів є відкритою провокацією". Але при цьому не стали розкривати, які кроки вживатимуть у відповідь.

Станом на 8.00 ранку 10 грудня на сайті Адміністрації морських портів України не було жодних позначок про можливі обмеження в роботі Бердянського та Маріупольського портів. Можливо, на 8.00 ранку 11 грудня про такі обмеження стане відомо.

МБАКи Військово-Морських Сил України на стоянці в порту "Маріуполь", фото з відкритих джерел

Зазвичай, будь які агресивні дії РФ в Азовському морі перетворювались на акт "економічної війни" та призводили до суттєвого падіння вантажоперевалки через українські порти в регіоні.

Як саме на роботу українських портів Азовського моря вплине самовільне перекриття Росією 70% вод на стрільби – сказати поки складно. Є дані лише за січень-жовтень 2021 року, за якими перевалка вантажів у Маріуполі скоротилась на 2,3% або до 5,74 млн тонн, перевалка вантажів у Бердянську – скоротилась на 26,3% або до 1,4 млн тонн. Щоб бодай намагатись щось передбачити, потрібні дані за листопад поточного року.

МБАКи типу “Гюрза-М” в порту "Бердянськ", фото ілюстративне

РФ оголосила про перекриття 70% вод Азовського моря, і це за принципом "разбомбить Воронеж" може спрацювати проти самих росіян. Бо закритими начебто на стрільби виявились також підхідні маршрути до російських портів "Азов" і "Таганрог", через які йде удвічі більший потік вантажів, аніж через українські порти "Маріуполь" та "Бердянськ". І це саме той випадок, коли ескалація агресії проти України напряму битими по економіці РФ.

Флагман Морської охорони на Азові, корабель BG 32 "Донбас", фото ілюстративне
Читайте також: Спущено на воду перший з катерів для морської охорони ДПСУ ОСЕА FPB 98 MK1 (відео)