xcounter
#

ЗСУ нарешті починають підконтрольну експлуатацію "Барс-8ММК", отриманих ще два роки тому

18113
Мобільна мінометна установка "Барс-8ММК" в новому камуфляжі
Мобільна мінометна установка "Барс-8ММК" в новому камуфляжі

Схоже, що передані українським військовим ще восени 2019 року шість нових комплексів весь цей час стояли "під парканом"

Після кількох років "тиші" нарешті стало відомо про початок підконтрольної експлуатації шести мобільних мінометних установок "Барс-8ММК" Десантно-штурмовими військами ЗСУ.

Інформацію про зрушення з "глухого кута" у випробуваннях та експлуатації "Барс-8ММК" від "єдиного розробника і виробника цих мобільних мінометних установок" (спецекспортера ДП "Укроборонсервіс") оприлюднила прес-служба ДК "Укроборонпром".

Читайте також: ХКБМ знову зриває вчасне постачання нових БТР-4 до ЗС України
Барс-8ММК
У 2019 році ЗСУ було передано шість таких машин. Однак весь цей час їх не використовували

Нагадаємо, прототип мобільної мінометної установки був вперше представлений на виставці "Зброя та Безпека-2016". А у вересні 2019 року з'явились заяви про успішно виконані приймально-здавальні випробування нових систем та їх передачу Збройним силам України в рамках ДОЗ-2019.

Однак, у червні 2020 року стало відомо, що Міноборони відмовилось приймати шість "Барс-8ММК" від "Укроборонсервіс" через те, що головна зброя машин - 120-мм міномети були з некондиційними стволами та не мали таблиць стрільби.

В результаті батарея нових мобільних мінометів була відправлена на базу зберігання у місті Оржів, де схоже й перебувала до сьогодні.

Барс-8ММК
Вогонь з "Барс-8ММК" на випробуваннях

"Ми повністю профінансували розробку установки, наші фахівці створили й реалізували проєкт компонування окремих частин у єдиний комплекс і зробили боєукладання на 60 мін, що втричі перевищує звичайний боєкомплект буксирувального міномета", – прокоментував цю новину прес-службі Концерну директор підприємства-спецекспотера Володимир Воронін.

Барс-8ММК
Боєукладка мобільного міномету "Барс-8ММК" - 60 мін

При цьому варто зауважити, що "Укроборонсервіс" є лише інтегратором проекту – носії комплексу, бронемашини "Барс-8" (на базі шасі пікапу Dodge Ram) виготовлені приватними корпорацією "Богдан-Моторс" спільно з НВО "Практика", а власне інноваційна мінометна система розроблена іспанською Alakran LMC (у 2019 році повідомлялося про постачання 15 таких систем в Україну).

МП-120
ТТХ МП-120 від "КВП "Українська бронетехніка"

Своєю чергою, початок підконтрольної експлуатації "Барс-8ММК" може бути пов'язаний з недавнім завершенням державних випробувань нового 120-мм міномета МП-120 від компанії "Українська бронетехніка". Так, про рішення Міноборони України щодо застосування у нових мобільних мінометних установок саме цього зразка артилерійського озброєння (з відповідними таблицями стрільби) повідомлялося рік тому.

Читайте також: В день свого 30-річчя ЗСУ отримали поповнення одразу на сотню одиниць озброєння і техніки