xcounter
#

"Укроборонпром" передав ЗСУ мобільні міномети "Барс-8ММК" з непридатними для бою стволами

Нарешті стало зрозуміло, чому військові не використовують цю розрекламовану концерном нову зброю
16112
Барс-8 ММК. Армія чекає...
Барс-8 ММК. Армія чекає...

Концерн "Укроборонпром" ще восени минулого року передав Збройним Силам України партію мобільних мінометів БАРС-8ММК. Як виявилось передав, то передав, але прийняті вони українською армією не були

Батарея мобільних мінометів "Барс-8ММК", яка була передана Збройним Силам концерном "Укроборонпром" ще восени 2019 року, не була прийнята бойовими підрозділами українського війська попри заяви концерну.

"ДП "Укроборонсервіс", що входить до складу ДК "Укроборонпром", успішно здійснив приймально-здавальні випробування мобільних мінометних установок "Барс-8ММК" в одній з військових частин Збройних сил України. Техніка передана в рамках виконання державного оборонного замовлення", - заявив тоді концерн та розмістив відповідне відео.

Читайте також: ​"Укроборонпром" націлився "віджати" "Мрію": під загрозою Antonov Airlines (документи)

Але, як стало відомо Defense Express, Міноборони відмовилось приймати "Барс-8ММК" через те, що головна зброя машин - 120-мм міномети були з некондиційними стволами та не мали таблиць стрільби. Тобто, як з них влучати та наскільки надійні самі стволи мінометів - залишається невідомим.

Тому замість підрозділів Десантно-штурмових військ батарея мобільних мінометів була відправлена на базу зберігання у місті Оржів. Саме там вже півроку з моменту "передачі" потрібні для армії "Барси" стоять і досі, а ЗСУ тепер шукають інші міномети.

Барс-8 ММК
"Барс-8 ММК" - тепер машині шукають інший 120-мм міномет

Ситуацію рятує те, що "Барс-8ММК" може використовувати різні міномети, без прив'язки до конкретного виробника. Тому, у якості альтернативного рішення, Міноборони вирішило застосувати у "Барс-8 ММК" новий міномет, який розроблений приватною компанією "Українська бронетехніка".

Цей міномет зараз проходить державні випробування. Надійність нових стволів - як один з елемент державних випробувань - зараз перевіряється на полігоні фахівцями Державного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки ЗСУ, м. Чернігів.

Барс-8 ММК
"Барс-8 ММК". Випробування за випробуваннями

Загалом має бути проведено відстріл 5000 мін зі стволу 120-мм міномету. Насьогодні здійснено близько 3000 пострілів. Ця робота здійснюється у максимально можливому темпі.

Разом з тим, у розмові з кореспондентом Defense Express представник іншої приватної компанії категорично наголосив, що "нові міномети обов’язково потребують відповідних таблиць стрільб.

"Новий міномет при стрільбі у будь-якому разі матиме іншу балістику у порівнянні зі 120 мм мінометами радянського виробництва. І ігнорування цих відмінностей може суттєво понизити усі переваги автоматизації мобільного міномету "Барс-8ММК". Адже треба не тільки швидко стріляти та тікати, але ще й влучати", - пояснив зброяр.

У Міноборони стверджують, що робота ось-ось завершиться і можна буде нарешті зсунути з мертвої точки ситуацію з мобільними мінометами від "Укроборонпрому". Бо насправді "Барс-8ММК" є доволі ефективною та потрібною для армії бойовою машиною, яка відповідає всім вимогам сучасного поля бою: автоматизація, цифровізація, вогнева потужність та мобільність.

Барс-8 ММК
"Барс-8 ММК" - дійсно потрібна для ЗСУ машина

Мобільний 120 мм міномет на базі бронеавтомобіля "Барс-8" був вперше продемонстрований на виставці "Зброя та безпека-2016" як приклад запровадження нових технологій і міжнародної співпраці задля створення зразка, що відповідає вимогам сучасної війни.

Барс-8 ММК
Так виглядає конструкція мобільного міномету

Родзинкою самохідного міномету на базі машини "Барс-8" є максимально автоматизований процес розгортання міномету, підготовка даних до стрільби, відкриття вогню та швидка зміна позиції.

Барс-8 ММК
Боєукладка міномету: 60 мін

Це досягається за рахунок інтеграції у платформу спеціального механізму приведення міномета у бойове положення – за допомогою електромеханічних приводів, без жодних фізичних зусиль з боку розрахунку. Це рішення було розроблено іспанською компанією, воно реалізоване, наприклад, у 120-мм у легкій самохідній мінометній системі Alakran.

Барс-8 ММК
Механізм приведення у бойове положення: без рук і поту.

Механізм приведення у бойове положення і наведення міномета цікавий також тим, що в ньому можуть встановлюватися стволи мінометів калібрів від 81 мм до 120 мм. Але найбільш ефективний саме калібр у 120 мм - як вдалий компроміс між ваговими і габаритними показниками і вогневою міццю.

Брас-8ММК
Головний калібр "Барс-8ММК" - 120 мм міномет

При транспортуванні 120-мм міномет знаходиться у бронемашині у горизонтальному положенні, а для стрільби він за допомогою електромеханічної системи розгортається позаду платформи.

Барс-8 ММК
Пульт для визначення параметрів стрільби

Час готовності до стрільби з похідного положення - 35 секунд. Для наведення використовуються механізми і приводи, керовані системою управління вогнем. Кути горизонтального наведення становлять ± 60 °, вертикального наведення від 45° до 90°.

Максимальна дальність стрільби з міномета-аналога 2Б11 при використанні штатних боєприпасів - до 7,2 км. Досвідчений розрахунок може забезпечити скорострільність до 12 пострілів за хвилину. Боєкомплект броньованої машини - 60 мін.

Барс-8 ММК
Підготовка до стрільби

Після виконання бойової задачі батарея чи окремий міномет швидко згортається і переміщується на іншу позицію – аби не потрапити під огонь ворога у відповідь. Час переведення з бойового положення у похідне - не більше 25 секунд.

Брас-8 ММК
Вогонь з "Брас-8ММК"

Враховуючи всі можливості машини, які дозволяють значно підвищити бойову потужність військ, сподіваємось, що армія вже скоро все ж таки по справжньому отримає партію "Барс-8ММК".

Читайте також: "Укроборонпром" атакує РНБО