xcounter
#

ХКБМ знову зриває вчасне постачання нових БТР-4 до ЗС України

"Морський" БТР-4Е адаптований для ВМСУ під час першої презентації на харківському заводі у грудні 2020 року
"Морський" БТР-4Е адаптований для ВМСУ під час першої презентації на харківському заводі у грудні 2020 року
15779

В рамках урочистостей, присвячених 30-річчю створення Збройних Сил України, у Харкові передали українським військовим 10 БТР-4Е, які виготовлені на ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" (ДК "Укроборонпром"). Проте насправді ХКБМ за діючими контрактами мало б поставити цього року до Збройних сил значно більшу кількість бронетехніки. Але армії вкотре доведеться чекати...

ХКБМ ім. Морозова вже відзначилось "рекордним" виконанням контракту на випуск БТР-4 в рамках державного оборонного замовлення під державні гарантії. Той контракт на виготовлення 45 БТР-4 стартував у 2016 році та не без нюансів завершився аж у 2020 році. Тепер такий довгобуд чекає і на контракт з виготовлення БТР-4 для морської піхоти ВМС України.

Адаптований для Морської піхоти ВМСУ БТР-4 під час випробувань у грудні 2020 року
Адаптований для Морської піхоти ВМСУ БТР-4 під час випробувань у грудні 2020 року

В рамках урочистостей, присвячених 30-річчю створення Збройних Сил України, у Харкові передали українським військовим 10 БТР-4Е, які виготовлені на ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова". Проте насправді ХКБМ, за чинними контрактами з Міноборони, мав виготовити 25 нових машин.

Читайте також: ХКБМ підписало з Міноборони контракт на постачання 75 БТР-4
БТР-4
В рамках урочистостей, присвячених 30-річчю створення Збройних Сил України, у Харкові передали українським військовим 10 БТР-4Е

Реально до десяти БТР-4, вже переданих українським військовим під час святкувань, до кінця року ХКБМ у кращому разі додасть ще п'ять, які зараз перебувають у виробництві у різній стадії готовності.

"Ще 10 нових БТР-4 ХКБМ обіцяє виготовити вже у наступному році. Перенесення термінів пояснюється наслідками ковідного форс-мажору. При цьому, аби зняти роздратування з боку замовника, керівництво ХКБМ запевняє, що у 2022 році на підприємстві зроблять і ці 10, які затримались через ковід, і ті, виготовлення яких передбачено графіком наступного року за чинними контрактами", - повідомила Defense Express посадова особа в Міноборони. Тобто йдеться про те, що наступного року ХКБМ має виготовити понад 40 нових машин. Такі темпи, з огляду на стан виробництва та досвід минулого, реальними не виглядають.

БТР-4К, БРЕМ-4РМ,
БТР-4К, БРЕМ-4РМ, "морський" БТР-4Е та "лінійний" БТР-4Е

Як відомо, ХКБМ уклало низку значних контрактів з Міноборони на постачання до Збройних Сил 75 БТР-4 у різних версіях. Левова частка - це виготовлення 60 БТР-4 для Морської піхоти. Підписанню "морського" контракту передували тривалі переговори між ХКБМ та оборонним відомством, в яких Міністерство оборони України наполягало, щоб перші 25 нових БТР-4Е ХКБМ виготовило та поставило війска до кінця серпня. Тобто за півроку - 25 машин. Саме на таких умовах, власне, і підписувався стартовий контракт на виготовлення бронетранспортерів для ВМС України.

Левову частку цьогорічного замовлення мають скласти
Левову частку замовлення ХКБМ мають скласти "морські" БТР-4

У березні 2021 року керівництво Дивізіону бронетанкової техніки ДК "Укроборонпром" офіційно підтвердило підписання контракту з Міністерством оборони України з постачання 75 одиниць нових бронетранспортерів.

Тоді керівник бронетанкового дивізіону Євген Анфалов стверджував, що "такий об’єм тільки підприємство ХКБМ, яке є головним виконавцем, не може виконати. Ми плануємо долучити, зараз робота така ведеться, (це замовлення) будуть виконувати й "Житомирський бронетанковий завод" і "Київський бронетанковий завод" у частині зварювання корпусів та бойових модулів. Також залучаємо й "Лозівський ковальсько-механічний завод".

Проте на кінець 2021 року жодних позитивних зрушень, як бачимо, не відбулося.

Image 6

Можна однозначно стверджувати, що гарно розрекламована попереднім керівництом "Укроборонпрому" - Айварасом Абромавичусом і його соратниками - перемога з завершенням виконання у 2020 році контракту на постачання 45 БТР-4 для потреб ЗСУ ситуацію на самому ХКБМ не покращила.

Генеральний директор ДК
Генеральний директор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв, гендиректор ДП "Завод ім. Малишева Василь Крилас та директор ХКБМ Яков Мормило під час пресконференції у Харкові 11 грудня 2020 року

Зараз на залізні граблі ХКБМ наступило і нинішнє керівництво "Укроборонпрому", яке, окрім декларацій, не здійснило реальних кроків з налагодження в Україні вчасного виготовлення нових бронетранспортерів БТР-4.

БТР-4 з середини
БТР-4 з середини

Виконання контрактів з виготовлення нових БТР йде дуже складно, зокрема, через брак корпусів і вчасне отримання комплектуючих. Також задля фінансування поточних проектів керівництво ХКБМ взяло низку комерційних кредитів на достатньо обтяжливих умовах. Зберігається залежність від монопольного постачальника корпусів до БТР-4 - приватного підприємства ЛКМЗ.

БТР-4 у цеху. Фото Володимир Кравченко
БТР-4 у цеху. Фото Володимир Кравченко

Також надзвичайно проблемно виглядає виконання контракту ХКБМ і з ремоторизації штатних БТР-4. Йдеться про заміну двигунів 3ТД-3 на Deutz у лінійних бронетранспортерах, які проходять службу в Збройних силах України.

Макет двигуна 3ТД / Фото: Victor Anyakin
Макет двигуна 3ТД / Фото: Victor Anyakin

До 25 грудня 2021 року ХКБМ має здати замовнику 15 ремоторизованих БТР-4Е. Проте, за інформацією Defense Express, існують значні проблеми з їхнью комплектацією. Затримки з поставкою ремоторизованих БТР-4 загрожують ХКБМ значними штрафними санкціями. Єдиний спосіб їх уникнути - знову домогтися форс-мажорних висновків від місцевої Торгово-промислової палати. Але боєздатних БТР-4 у Збройних силах від цього не стане більше.

Image 13
Читайте також: БТР-4 для морпіхів: контракт з ХКБМ на виготовлення нових бронетранспортерів ризикує стати "фарс-мажорним"