xcounter
#

Росіяни поставили гармати з "Шилки" на БТР-82, але за 2 місяці далі виставок не пішло

9663
Турель із 23-мм гарматами 2А7 для зенітної артустановки на шасі БТР-82, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Турель із 23-мм гарматами 2А7 для зенітної артустановки на шасі БТР-82, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Скільки часу треба рашистам, щоб в умовах війни зробити нову зенітку проти дронів з готових елементів

Наприкінці червня 2023 року Defense Express розповідало про те, що на одному із форумів відбулась перша презентація імпровізованої зенітної самохідної артустановки на базі БТР-82, яку рашисти створили саме для боротьби проти безпілотників ЗСУ. Ця установка була оснащена двома 23-мм гарматами 2А7 від ЗСУ-23-4 "Шилка", для управління стрільбою була встановлена оптико-електронна апаратура від російського НТЦ "Элинс".

Сама така розробка уже заслуговувала на увагу навіть всупереч тому, що головні характеристики залишились невідомими, як чисельність екіпажу, дальність стрільби та боєкомплект. Але за два місяці потому ця зенітна платформа рашистів існує хіба що у дослідному варіанті, досі не має навіть власної назви, та ще проходить "обкатку" на різного роду виставках.

Читайте також: У США мають вирішити одну проблему, щоб масштабувати лазерні системи проти БПЛА
Виставкова презентація зенітної артустановки на шасі БТР-82 із 23-мм гарматами 2А7, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

На перший погляд, в цій деталі нема нічого особливого, бо для російського ВПК цілком стандартною є ситуація, коли "аналоговнєти" можуть роками "висіти" в статусі експонатів для виставок без реальних поставок у війська. І тут дуже показовим є приклад із системою "Деривация-ПВО", що навіть за 6 років після першої презентації досі лишається в статусі дослідної розробки, хоча для її створення були використані насправді відпрацьовані елементи, як наприклад шасі від БМП-3 та 57-мм зенітна гармата, створена із переробки С-60.

Але з іншої сторони, маємо приклад, коли рашисти в умовах повномасштабної війни проти України зуміли налагодити кустарну переробку в достатньо помітних масштабах своїх МТ-ЛБ під зенітні автомати часів Другої світової 2М-3М, і так в них теж вийшла імпровізована зенітна САУ для боротьби із безпілотниками в розпорядженні ЗСУ. Навіть якщо більшість таких машин могла опинитись в підсумку взагалі в районі тимчасово окупованого Севастополя.

Рашистські МТ-ЛБ із 2М-3М, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

На цьому тлі цілком закономірно виникає питання, а скільки ж рашистам потрібно часу, щоб зробити нову зенітну установку для боротьби з нашими дронами, і як на це впливають питання не тільки доступності необхідних елементів, як шасі та стволи, але й моменти з політичною проекцією також.

А окрім цього, заодно виникає питання, за рахунок яких саме "зовнішніх" факторів рашистам вдається у достатньо оперативному темпі розробляти нові зразки "окопного РЕБ", призначених зокрема для протидії безпілотникам ЗСУ.

Зенітна артустановка рашистів на базі БТР-82 із використанням зенітних автоматів 2А7 від ЗСУ-23-4 "Шилка", червень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як окупанти на бронепоїзді між Мелітополем та Волновахою потрапили під удар ЗСУ