xcounter
#

Рашисти "кидаються" своїми САУ і "Тайфунами", робот-камікадзе поблизу Бахмута та інші новини й події тижня війни від Defense Express

3611
КамАЗ-63968 "Тайфун-К"
КамАЗ-63968 "Тайфун-К"

Про робот-камікадзе, російську техніку, яка падає з мостів, та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Чому варто згадати про гаубиці M198

За оцінками Генштабу ЗСУ, потреба для нашої артилерії "на сьогодні" складає близько 2 тисяч стволів, які під час інтенсивного застосування виходять з ладу та вимагають оновлення. При цьому Сили оборони України не можуть собі зараз дозволити таку розкіш, як відмова від радянських артсистем, бо щоб купити нові артсистеми на заміну потрібно дуже багато грошей і час, а стріляти по російським окупантам потрібно "тут і зараз".

Читайте також: Чому закопати танк, навіть Т-54 чи Т-62 та перетворити на ДОТ - це не так просто, як здається
m198
Американські військові з гаубицею M198, архівне зображення, джерело - LCPL Dustin W. Senger, USMC

Тим більш, що Україна має можливість модернізувати старі радянські гармати так, щоб вони були "на одному рівні із системами країн-партнерів". Робота по цій темі триває постійно, її ведуть дослідно-конструкторські заклади із складу Збройних Сил України. Але навіть якщо в нас є можливість опиратись на модернізацію артсистем радянського зразка, кількісне розширення завдяки західним системам потрібне також.

Македонські літаки та гелікоптери для України

Міністр оборони Північної Македонії Славянка Петровська підтвердила, що в 2022 році її країна віддала ЗСУ свої чотири штурмовики Су-25, які до початку минулого року стояли на зберіганні просто неба.

су-25
Су-25 ВПС Північної Македонії стоять на консервації, ілюстративне фото з відкритих джерел

Розповідаємо, чому Македонія спочатку купила в Україні аж чотири Су-25 та 12 Мі-24, а тепер віддає "просто так".

Як рашисти кидають свою техніку з мостів

Нещодавно національний інформаційний портал "Тиск" опублікував відео із російською самохідною артилерійською установкою 2С3 "Акация", яка потрапила в доволі комічну ситуацію.

Так, судячи з усього, водій машини не впорався з керуванням, у результаті чого машина ледь не звалилася з моста.

Але те, що не вийшло в САУ, вийшло в російського КамАЗ-63968 "Тайфун-К" – як стверджується, водій не впорався з керуванням, "невдало" зайшов у поворот та вилетів з моста. Епізод стався нібито на початку березня на Луганщині.

Чим загрожує "Торнадо-С", якою росіяни могли вчора обстріляти Запоріжжя, і як багато у ворога таких систем

Яким саме типом ракет рашисти ударили по Запоріжжю 22 березня 2023 року, внаслідок чого постраждало 33 особи, наші офіційні структури поки що дані не наводять. Тут можемо опиратись лише на коментар речника Командування Повітряних Сил полковника Юрія Ігната про те, що "за попередніми даними, це була реактивна система залпового вогню далекої дії, можливо, "Торнадо-С".

Рашистська система залпового вогню "Торнадо-С", ілюстративне фото з відкритих джерел

Поки нема остаточного офіційного висновку, ми теж не будемо наполягати, що вчора окупанти обстріляли Запоріжжя саме із системи "Торнадо-С". Але вважаємо за необхідне проаналізувати, яку саме загрозу несуть такі системи. Тим більш, що у відкритих джерелах з певною періодичністю фіксується, що росіяни обстрілюють прифронтові міста також з використанням "Торнадо-С".

Робот-камікадзе та російські РЕБ

Зараз доволі часто в публічному просторі звучать коментарі про те, що ворог постійно посилює щільність своїх засобів радіоелектронної боротьби на фронті, щоб максимально "глушити" безпілотники наших захисників. Через що може складатись враження, що успіхи рашистів у веденні РЕБ на фронті ледь чи не тотальні.

Армія РФ має на озброєнні цілий
Армія РФ має на озброєнні цілий "зоопарк" машин РЕБ, зображення ілюстративне

Але успіхи рашистів в цьому ракурсі перебільшувати не варто – десь ворожі засоби РЕБ виявляються безсилі, десь росіянам в принципі не вистачає "глушилок", а десь і навпаки – наші фахівці радіоелектронної боротьби показують цікаві та блискучі успіхи. І якщо "Азов" під Бахмутом успішно запустив "робота-камікадзе", то успіхи рашистів у РЕБ на фронті перебільшувати не варто.

Читайте також: У Повітряних Силах назвали можливості російського аналога JDAM-ER під назвою УМПК