xcounter
#

Чому Македонія спочатку купила в Україні аж чотири Су-25 та 12 Мі-24, а тепер віддає "просто так"

24337
Штурмовик Су-25 македонських ВПС на зберіганні, архівне зображення з відкритих джерел
Штурмовик Су-25 македонських ВПС на зберіганні, архівне зображення з відкритих джерел

Той випадок, коли ця авіатехніка провоювала менше року, а потім майже два десятки років просто стояла на консервації

Міністр оборони Північної Македонії Славянка Петровська підтвердила, що в 2022 році її країна віддала ЗСУ свої чотири штурмовики Су-25, які до початку минулого року стояли на зберіганні під відкритим небом.

При цьому очільник Міноборони Македонії каже, що її відомство також розглядає запит на передачу Україні вертольотів Мі-24. Але тут, щоправда може бути плутанина по кількості машин до ймовірної передачі – українські ЗМІ говорять про 12 вертольотів, The Military Balance 2022 говорить, що македонці мають лише два Мі-24В в строю та ще шість Мі-24В та два Мі-24К на зберіганні, і тут насправді суттєва різниця – так 12 чи лише 8 машин.

Читайте також: США вже давали Україні літаки МіГ-29 та Су-25, і це теж аргумент нарешті перейти до F-16
Су-25 ВПС Північної Македонії стоять на консервації, лютий 2022 року, зображення - The Drive

Північна Македонія в минулому році мала оборонний бюджет лише в 200 мільйонів доларів при чисельності збройних сил лише в 8 тисяч військовослужбовців. Звідки в неї взялось аж чотири Су-25 (три одномісні та один навчально-бойовий) та вісім Мі-24 на зберіганні, відповідь наче очевидна – цю авіатехніку македонці в 2001 році придбали в Україні. Але тут обставини поставки цікаві.

В тому ж 2001 році Македонія мала свою війну з албанськими сепаратистами, які раптом вирішили, що північ Македонії – це "споконвічно албанські території". На початок цієї війни македонці не мали боєздатного війська, мобілізовуватись та озброюватись довелось в "пожежному порядку". І міжнародна ситуація виглядала так, що на той момент лише Україна серед всіх потенційних постачальників зброї могла доставити усе необхідне відносно швидко.

Македонські Су-25 та Мі-24 на зберіганні, фото - René Sleegers (Scramble Archive)

Тим більш, що тоді , в 2001 році наша країна продала македонцям окрім Су-25 та Мі-24 (за деякими даними) також ще чотири Мі-8МТ, деяку кількість танків Т-55 і навіть декілька ЗРК "Стріла-10".

Перші два Мі-24В для македонських ВПС були поставлені вже в березні 2001 року, протягом квітня-червня – ще 6, у вересні – ще 2, і в грудні того ж року були отримані останні два Мі-24К.

Усі чотири Су-25 були поставлені в червні 2001 року, ці штурмовики та ударні вертольоти в цій війні відігравали роль щось на кшалт "літаючої реактивної артилерії". Наприклад вважається, що саме отримана від України авіація зіграла вирішальну роль в боях біля села Радуша 11-13 серпня 2001 року, де остаточно вдалось розгромити бойовиків "Армії визволення Косово".

Македонські Мі-24 на зберіганні, фото - Rob Schleiffer

Північна Македонія здобула перемогу над албанськими сепаратистами в тому ж 2001 році, результат якої був оформлений в "Охридську угоду". Певну профілактику недопущення нового конфлікту виконали сили НАТО в рамках операції Essential Harvest. Після чого македонська влада постала перед проблемою, що в умовах мирного часу вона не має достатній ресурс, аби підтримувати в строю флот із 4 штурмовиків та 12 ударних вертольотів.

Усі Су-25 за деякий час по закінченню війни македонські ВПС поставили на зберігання, були плани продати ці літаки "одній з дружніх країн", які однак не були реалізовані. За деякий час на консервацію були поставлені й згадані вище 8 вертольотів Мі-24, але куди "випарувались" ще два гелікоптери цього типу – достовірних даних нема.

Су-25 ВПС Північної Македонії стоять на консервації, ілюстративне фото з відкритих джерел

Так Північна Македонія на початок 2022 року вийшла на ситуацію, коли виявилась готова віддати свої Су-25 назад Україні, схоже – таки за посередництва США. Ну а станом "на зараз" - вийшла на ситуацію, коли готова й віддати деяку кількість своїх Мі-24, навіть якщо мова про машини лише на зберіганні.

Читайте також: Підготовку пілотів на Mirage 2000 від Франції для України спростували у Повітряних Силах, тим паче є важливі нюанси