xcounter
#

Рашисти хочуть перетворити свій 152-мм "Краснополь" на "ерзац-JDAM" і кидатися ними з БПЛА

7054
Рашисти хочуть перетворити свій 152-мм "Краснополь" на "ерзац-JDAM" і кидатися ними з БПЛА

Окупанти кажуть, що нібито вже тестували таку "опцію" безпосередньо на полі бою

Російський холдинг "Высокоточные комплексы", що входить до складу корпорації "Ростех", повідомив про успішне завершення дослідної експлуатації нової версії свого 152-мм коригованого боєприпасу "Краснополь" для використання з безпілотників, як розповідають російські ЗМІ.

"Розробка модифікованого коригованого керованого боєприпасу для застосування з безпілотних авіаційних носіїв завершена. Проведена дослідна експлуатація виробу з позитивними результатами", – кажуть у холдингу.

Читайте також: У РФ раптом вмер директор "секретного" КБ, яке розробляло "Панцирь-С1" та керований снаряд "Краснополь"
152-мм високоточний
152-мм високоточний "Краснополь"

Як стверджують окупанти, "Краснополь" для скиду з БПЛА вже нібито тестували безпосередньо на полі бою в Україні – кажуть, що "зараз вся нова зброя проходить обкатку в реальних бойових діях" (але чомусь окупанти вперто не хочуть кидати в бій свою розпіарену "Армату" – бо, мовляв, за їхніми ж словами, з задачами справляються й інші танки).

Деталей про цю нову розробку наразі не розкривається, зокрема й те, як же само було модифіковано боєприпас (зокрема, чи отримав такий боєприпас крила) – відомо, що про розробку нового варіанту 152-мм "Краснополя" було відомо ще в грудні 2022, також паралельно розробники створили варіант цього боєприпасу для стрільби з міномета.

Судячи з усього, рашисти бачать у своєму "модернізованому" боєприпасі "Краснополі" такий собі варіант ерзац-керовану авіабомбу з модулем УМПК, але вже для безпілотних літальних апаратів.

ФАБ-500 з модулем УМПК
ФАБ-500 з модулем УМПК, фото ілюстративне

Суто теоретично можна припустити, що таке "вундервафе" буде працювати так, як це задумали окупанти – але тут треба врахувати, що використання 152-мм снарядів "Краснополь" виходить за межі "прикрутити "бімбу" до БПЛА і полетіли", бо вага "Краснополя" у різних версіях становить від 45 кг і його треба буде адаптувати для пусків з БПЛА на кшталт "Ориона", який може нести на борту близько 150-180 кг озброєння (зокрема, наприклад, ті ж керовані плануючі авіабомби УПАБ-50, і тому виникає питання "а нащо взагалі знову вигадувати велосипед").

Російський розвідувально-ударний безпілотник "Орион"

Раніше окупанти масово скаржилися на нестачу високоточних артилерійських боєприпасів на полі бою "Краснополь" вартістю 5 млн рублів за одиницю – водночас нещодавно повідомлялося, що рашисти збільшили використання цих керованих 152-мм боєприпасів на полі бою, що натякає на збільшення їхнього виробництва – і, можливо, саме це стало поштовхом "прикрутити" нову роль цьому боєприпасу у вигляді "ерзал-керованої авіабомби", хоча виглядає така "опція" поки що сумнівно.

Читайте також: ЗСУ під Ізюмом вперше захопили "Краснополь", допоможе "хірургічно" нищити рашистів