xcounter
#

Так а що в Румунії з ППО, що туди так пролітали російські "Шахеди"

2497
Румунський ЗРК "Куб", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Румунський ЗРК "Куб", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Яку кількість засобів протиповітряної оборони має румунська армія, і чи може їх бути достатньо для захисту від російських дронів

Під час недавніх ударів РФ по України з використанням дронів-камікадзе Shahed-136/131 двічі фіксувались епізоди із фактичним зальотом російських "Шахедів" на прикордонні території Румунії, мова про інциденти 24 та 25 липня цього року.

В першому випадку мова була про одиничний дрон, і офіційна версія звучала так, що цей "Шахед" упав ще на нашій території, просто його вибух чули жителі румунського берега Дунаю, ну а в другому випадку мова була про заліт одразу трьох російських безпілотників, і там уже керівництво Румунії було вимушено визнати цей факт порушення Кремлем свого повітряного простору.

Читайте також: РФ збільшила темпи виробництва Х-101 - скільки зараз є у ворога цих крилатих ракет

Водночас, в соцмережах уже з'явились кадри, які демонструють бойову роботу ймовірно румунського "Гепарда" по одному із БПЛА російських загарбників.

Як далі пише портал Defense Romania, глава Генерального штабу румунської армії генерал Георгіце Влад заявив, що можливо на румунську територію впали "Шахеди", уже взагалі підбиті українськими засобами протиповітряної оборони.

І мовляв все настільки складно, що треба спочатку дочекатись результатів вибухотехнічної експертизи, а уже потім заявляти якісь висновки по цій ситуації. Бо протиповітряна оборона Румунії в цій ситуації відпрацювала на відмінно, говорив глава румунського Генштабу.

На цьому тлі логічно виникає питання, так а що тоді в самої Румунії із засобами протиповітряної оборони, і невже там причина у можливому дефіциті, що російські "Шахеди" могли так порушувати повітряний простір цієї країни.

Румунський CA-95, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо узагальнити дані у відкритому доступі по румунським засобам ППО, то можемо отримати наступну картину.

Почнімо із Patriot – маємо дані, що Румунія отримала уже чотири батареї цього типу ЗРК, із яких одна в строю, друга – має бути передана Україні, інші дві – в процесі освоєння. Водночас, відповідно до The Military Balance 2023, румунська ППО має в своєму розпорядженні орієнтовно вісім MIM-23 Hawk, і навіть числяться ще п’ять С-75М3 "Волхов".

Якщо ж говорити про засоби армійської ППО збройних сил Румунії, то там картина виглядає значно цікавішою. Для початку, румуни можуть похвалитись наявністю орієнтовно 41 "зенітного танка" Gepard, 32 комплексів 2К12 "Куб", 16 комплексів 9К33 "Оса" та 48 комплексів CA-95 (румунська локалізація радянського "Стрела-1"). Парадоксально, але в румунській армії ПЗРК взагалі відсутні як вид озброєння.

Румунські С-60, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо ж продовжувати про зенітну артилерію армійської ППО, то там картина виглядатиме так – неназвана кількість С-60 та ЗПУ-2, і заодно 24 одиниці GDF-003.

Читайте також: Що зможе збивати черговий ЗРК MIM-23 Hawk, який Україна отримає від Іспанії