xcounter
#

РФ збільшила темпи виробництва Х-101 - скільки зараз є у ворога цих крилатих ракет

7210
Крилата ракета Х-101, фото ілюстративне
Крилата ракета Х-101, фото ілюстративне

Оборонно-промисловий комплекс РФ нарощує виробництво крилатих ракет - у ГУР МОУ оновили дані щодо Х-101

Російський оборонно-промисловий комплекс збільшив темпи виробництва крилатих ракет Х-101 - такі дані повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Так, йдеться про те, що станом на сьогодні РФ виготовляє близько 50 таких ракет на місяць - цю інформацію у пресслужбі ГУР МОУ розповіли у відповідь на запит видання LIGA.net.

Читайте також: Не тільки Х-101: РФ запускає з Каспію і крилаті ракети "Калибр"

Для порівняння - у квітні цього року у ГУР МОУ розповідали актуальні на той час дані про темпи виробництва низки ворожих ракет, і тоді йшлося, що російський ОПК виробляє близько 40 крилатих ракет Х-101 на місяць. Таким чином, з того часу темпи виробництва зросли на 10 ракет на місяць або ж на 120 на рік.

Водночас за 2023 рік за даними ГУР МОУ ворожа "оборонка" виготовила 460 ракет Х-101, тобто середній темп становить близько 38 ракет на місяць. З урахуванням зростання темпів виробництва сьогодні РФ може виробляти близько 600 ракет на рік.

Бомбардувальник Ту-95МС з ракетами Х-101
Бомбардувальник Ту-95МС з ракетами Х-101

Також якщо станом на початок повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року у розпорядженні РФ було 440 крилатих ракет Х-101, сьогодні в запасі у ворога залишається орієнтовно 160 цих ракет, повідомляють у Головному управлінні розвідки.

У ГУР МОУ також відзначили, що РФ імпортує через Китай близько 90% деталей та обладнання західного виробництва для виготовлення крилатих ракет Х-101.

Нагадаємо, що ворог працює над удосконаленням своїх ракет Х-101 - наприклад, на початку цього року стало відомо, що РФ почала виробництво Х-101 з двома бойовими частинами.

Причому йдеться про дві окремі БЧ, одна з яких - звичайна уламково-фугасна, а друга - з уражаючими елементами кубічної форми. Для цього довелося зменшити розміру паливних баків, але навіть у випадку зменшення дальності вдвічі чи навіть більше ворог все одно може використовувати цю ракету для ударів по всій території України.

Також нагадаємо, що у червні цього року під час чергового терористичного обстрілу РФ наша протиповітряна оборона вперше збила крилату ракету Х-101 з касетною бойовою частиною, які ворог передусім використовує для ударів по наших аеродромах.

Читайте також: Що зможе збивати черговий ЗРК MIM-23 Hawk, який Україна отримає від Іспанії