xcounter
#

Про надлегкий ПТРК від КБ "Луч", армію ручного режиму та "Барс-8ММК": події тижня від Defense Express

9852
Батарея мобільних мінометних установок "Барс-8ММК" під час випробувань у вересні 2019 року
Батарея мобільних мінометних установок "Барс-8ММК" під час випробувань у вересні 2019 року

КБ "Луч" розробляє надлегкий ПТРК, грубий лобізм, пошук відьом та постійна зміна преференцій унеможливлюють військову автоматизацію, а "Укроборонпром" відреагував на інформацію щодо закупівлі "Барс-8ММК": розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом новин та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Про надлегкий ПТРК

Державне підприємство Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром") попри роботи над великими системами ("Нептун", "Вільха-М" тощо) продовжує збільшувати та покращувати лінійку переносних протитанкових комплексів.

Читайте також: На сьогодні КП "НВК "Іскра" виробляє контрбатарейні радари 1Л220УК серійно
КБ
Маловідомий пересічним громадянам проект 107 мм гранатомету від ДККБ "Луч"

Зокрема, вже наступного року фахівці ДККБ "Луч" планують випробувати новий надлегкий ПТРК.

"Про що йдеться, якщо коротко, уявіть, ви наче тримаєте у руках гранатомет, тільки з керованою ракетою – і ви гарантовано влучите у ціль", - розповів про новинку генеральний директор - генеральний конструктор Олег Коростельов.

Окрім нового комплексу, продовжуються роботи з покращення й "флагманського" ПТРК "Стугна-П". Очільник української ракетної програми обіцяє, що провідний український комплекс стане легшим та зручнішим.

Про причини аварії F-35

У нещодавній авіакатастрофі єдиного ударного винищувача F-35A, ПС США звинувачують втомленого пілота, занадто швидку посадку, перекіс шолома і проблему з комп'ютерною системою літака.

Катастрофа сталася у травні на базі ПС Еглін у Флориді, в результаті чого літак вартістю 175 мільйонів доларів був повністю втрачений. Пілот, визначивши, що літак більше не відповідає йому в критичний момент, вирішив катапультуватися в безпечне місце.

F-35
Відповідно до звіту бюро розслідування авіаційних подій, опублікованому ПС в кінці вересня, авіакатастрофа стала результатом декількох факторів

F-35A приземлявся після участі в навчальній місії Tactical Intercept (тактичне перехоплення). Два F-35A, включаючи потерпілого аварію, перехоплювали два імітованих ворожих літаків. Пілот, який потрапив в аварію, був колишнім пілотом F-15E Strike Eagle, і провів в загальній складності 1459 години за кермом літака. Про те, чому сталася аварія, дізнавайтеся в матеріалі Defense Express.

Це не зрада, це перемога

ДК "Укроборонпром" категорично заперечив відношення до укладення нового контракту на закупівлю шести броньованих військових автомобілів "Барс-8", оприлюднивши на своєму сайті пояснення – "Нова команда Укроборонпрому не закуповувала бронеавтомобілі у "Богдан Моторс".

Така різка реакція виникла в "нової команди" після публікації в деяких ЗМІ "інформації, що одне з підприємств Укроборонпрому нещодавно "придбало бронетехніку в компанії Олега Гладковського".

Власне кажучи, на майданчику державних закупівель ProZorro було оприлюднено укладення відповідного договору від 6 жовтня ц.р. між Дочірнім підприємством "Автоскладальний завод №2" ПАТ "Автомобільна Компанія "Богдан Моторс" та ДП "Укроборонсервіс" про придбання шести бронемашин загальною вартістю 44 493 306,78 гривні (тобто 7 415 551,13 за одиницю).

Барс-8ММК
Мобільні мінометні установки "Барс-8ММК" – дійсно потрібне ЗСУ озброєння

Однак це не нова закупівля, а така собі "легалізація" старого контракту, укладеного ще у січні 2019 року. Фізично батарея мобільних мінометних установок "Барс-8ММК" на базі "закуплених" 6 жовтня 2020 року шести машин від "Богдан Моторс" передана Збройним силам ще восени минулого року. Про інші деталі читайте в нашому матеріалі.

Чому і як у Збройних силах заблоковані бойові цифрові ініціативи

На інформаційному порталі "Хвиля" опубліковано матеріал під назвою "Кому вигідно? Як грубий лобізм, пошук відьом та постійна зміна преференцій унеможливлюють військову автоматизацію". Матеріал підготував Юрій Радченко, ветеран АТО/ООС, організатор першого в сучасних ЗСУ штатного підрозділу автоматизованих систем тактичного рівня. У матеріалі дається детальний аналіз того, що саме відбувається за цим критично важливим напрямом у Збройних Силах України. А відбувається багато негативних тенденцій, які можна вважати загрозливими.

Автоматизація Збройних сил України

Публікація достатньо велика за обсягом і варта уваги. У ній представлено аналіз сучасного стану та рукотворних та системних проблем у цій царині. Причому - що показово - ці проблеми зовсім не стосуються технічної чи технологічної неспроможності українських підприємств впоратись з завданнями автоматизації на поточному етапі.

Власне, ця публікація є ще одним відлунням відкритого листа Громадської спілки "Асоціація виробників озброєння та військової техніки України", який був скерований до Верховного Головнокомандувача від імені компаній – виконавців дослідно-конструкторських робіт у сфері автоматизації для ЗСУ.

У США розкрили характеристики нової гіперзвукової ракети

Повітряні сили США розкрили деякі характеристики нової гіперзвукової ракети AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW).

За їхніми даними, боєголовка гіперзвукового плануючого апарата в майбутній ракеті повітряного базування AGM-183A буде летіти з середньою швидкістю від 8000 до 9500 км/год (5000-6000 миль/год). Це приблизно 6,5-8 Маха.

З такою швидкістю ракеті приблизно 10-12 хвилин, щоб вразити ціль на відстані 1600 км. Цю інформацію повідомив генерал-майор ПС США Ендрю Гебара, директор зі стратегічних планів, програм та вимог Командування глобальних ударів ПС США.

Схоже, це вперше, коли ПС США офіційно коментують швидкість ARRW, називаючи конкретні цифри. Раніше припускалося, що ця зброя буде здатна розвивати швидкість, що перевищує 5 Маха.

Гарної неділі!

Читайте також: Українська "вибухова" продукція